Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske promjene

Vlasti u popularnom turističkom odredištu objavile važno upozorenje - izbjegavajte boravak na otvorenome

Toplinski val u Tajlandu
Toplinski val u Tajlandu Foto: Afp
Tajlandske vlasti u subotu su upozorile stanovnike u velikim dijelovima zemlje, uključujući glavni grad Bangko,k u kojemu su izmjerena 54 Celzijeva stupnja, da izbjegavaju izlaske zbog ekstremne vrućine.

Ovaj mjesec veliki dijelovi Azije izvješćuju o ekstremnoj vrućini, s rekordnim temperaturama u nekim zemljama.

U Bangladešu i dijelovima Indije zbog velikih vrućina porasla je potrošnja struje, što rezultira prekidima opskrbe i nestašicom struje za milijune ljudi.

U Bangkoku je temperatura dosegla rekordna 54 Celzijeva stupnja u okrugu Bangna u subotu, prema meteorološkom zavodu.

Vlasti stoga upozoravaju stanovnike da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom i budu svjesni opasnosti od toplinskog udara.

"Ponekad se sklonim između 7 i 11 u trgovinu da pobjegnem od vrućine", rekla je Amporn Supasert, prodavačica piletine na žaru u Bangkoku.

Tajlandsko ministarstvo za sprječavanje i ublažavanje katastrofa priopćilo je da će u subotu temperature prelaziti 40 Celzijevih stupnjeva u najmanje 29 pokrajina.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali da postoji sustav koji može pomoći u borbi protiv negativnih posljedica klimatskih promjena?

Nedavne ekstremne vrućine srušile su rekorde u potrošnji električne energije, a zemlja je 6. travnja potrošila više od 39.000 megavata.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić Jeste li znali? Iskorak vremenske prognoze: Više nam neće otkrivati samo kakvo će vrijeme biti

Time je premašen prijašnji rekord od 32.000 megavata u travnju prošle godine, rekao je vladin glasnogovornik Anucha Burapachaisri.

"Ono što se upravo sada događa prouzročeno je klimatskim promjenama, utjecajem abnormalnog vremena i fenomenom koji se zove ekstremno vrijeme", rekla je Mathinee Yucharoen, istraživačica obalne oceanografije i klimatskih promjena na Sveučilištu Prince of Songkhla za Reuters.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene