Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Normalizacija stanja

Tajlandska vojna hunta konsolidira vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojna hunta na Tajlandu imenovala je za savjetnike dva umirovljena generala bliska kralju, postavljajući na ključne pozicije moćne pripadnike elite nesklone bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri nakon nedavnog vojnog udara.

Nastojeći prikazati kako se stanje u zemlji normalizira, vojska je ublažila policijski sat uveden nakon prevrata 22. svibnja, a očekuje se i da će pokušati oživjeti gospodarsku aktivnost nakon višemjesečnih političkih prosvjeda.

Pročitajte i ovo Bi-2 grupa ne podnosi kritike Međunarodni skandal: Putin naredio uhićenje članova popularnog benda Ilustracija Očevid u tijeku Trojica Hrvata ozlijeđena u nesreći na Tajlandu: "Jedan je slomio rebra, a drugog operiraju"

Podaci pokazuju pad trgovine i proizvodnje 13. mjesec zaredom, ukazujući na to koliku je štetu izazvala politička kriza i kako veliki posao čeka vojnu vladu u oživljavanju gospodarstva na rubu recesije.

Tajland: Izveden vojni udar, suspendiran ustav i svrgnuta premijerka koju drže u pritvoru

Ministarstvo informiranja objavilo je da je na zahtjev vojske blokiralo Facebook kako bi suzbilo prosvjede. No, ta društvena mreža je nakon 30 minuta ponovno aktivirana, a vojska je opovrgnula da ima veze s tim i tvrdi da se radi o tehničkom problemu.

Vojska je izdala upozorenje o širenju, kako smatra, provokativnih materijala na društvenim mrežama. Savjetnički tim vojske uključuje bivšeg ministra obrane, generala Prawita Wongsuwana i bivšeg zapovjednika vojske, generala Anuponga Paochinde.

Radi se o dvojici utjecajnih ljudi u vojnoj eliti i bliskih vođi vojnog udara, generalu Prayuthu Chanu-ochi. Sva trojica su uvjereni monarhisti i pomogli su u svrgavanju Thaksina u vojnom udaru 2006.

Izvještaj Reutersa iz prosinca prošle godine otkrio je da su Prawit i Anupong u tajnosti poduprli protuvladine prosvjede koji su oslabili vladu Thaksinove sestre, Yingluck Shinawatra.

Nju je 7. svibnja smijenio sud, a vojnim udarom dva tjedna kasnije svrgnuti su preostali ministri. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene