Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trijumf seoskog i siromašnog stanovništva

Tajland: Uvjerljiva pobjeda oporbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi podaci izbornog povjerenstva pokazuju da je na nedjeljnim izborima na Tajlandu uvjerljivo pobjedila oporba, predvođena sestrom bivšeg tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre, što se tumači kao trijumf seoskog i siromašnog gradskog stanovništva koje se prošle godine sukobilo s vojskom.

Nakon prebrojanih 80 posto glasova, stranka Puea Thai (Za Tajlanđane) koju vodi Yingluck Shinawatra osvojila je natpolovičnu većinu u parlamentu s 255 od ukupno 500 mandata, što otvara put toj 44-godišnjoj poslovnoj ženi da postane prva premijerka u povijesti zemlje.

Vladajuća Demokratska stranka premijera Abhista Vejjajive osvojila je 164 mandata, lošije nego na izborima 2007., pa postoje šanse da Abhisit bude smijenjen s čela stranke. Nakon objave tih podataka, premijer Abhisit čestitao je Yingluck na izbornoj pobjedi te je najavio da će njegova stranka kao oporba igrati konstruktivnu ulogu u novom sazivu parlamenta.

'Sada je jasno da je Puea Thai dobila izbore i Demokratska stranka priznaje poraz. Čestitam pobjedničkoj stranci na pravu da formira novu vladu', rekao je Abhisit. Izbjegli premijer i brat izborne pobjednice Thaksin Shinawatra najavio je da će čekati pravi trenutak za povratak u domovinu iz Dubaija. 'Želim se vratiti u Tajland, ali sačekat ću pravi trenutak', rekao je Thaksin, multimilijarder svrgnut pučem 2006. koji živi u Dubaiju kako bi izbjegao suđenje za korupciju za koje tvrdi da je politički motivirano. (HIna)

Pročitajte i ovo Raspuštanje Sabora - 1 Ususret izborima Sabor se raspušta: Ovo su teme o kojima neće raspravljati Zastupnici oporbe u Saboru 14. ožujka Oporba sprema za izbore: "Na Dan žena saznali smo da se raspušta Sabor, vrijeme je da žene maknu HDZ s vlasti"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene