Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političare drži vojska

Tajland: Izveden vojni udar, suspendiran ustav i svrgnuta premijerka koju drže u pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerku je početkom svibnja svrgnulo pravosuđe, ali je preživjela prijelazna vlada, kojoj oporba osporava legitimitet.

Na Tajlandu je izveden vojni udar. Svrgnuta premijerka je u vojnom komplesku u Bangkoku. Suspendiran je Ustav, zabranjena okupljanja, a političare drži vojska. Njih više od 150 ne smije napustiti zemlju. Politička kriza u toj zemlji traje već mjesecima, a ovo je 11. vojni udar u posljednjih 80 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja"

Tajlandska vojska u petak je privela bivšu premijerku Yingluck Shinawaru, nakon što je dan ranije vojni vrh izveo državni udar, suspendirao ustav i prijelaznu vladu te zabranio okupljanja.

'Priveli smo Yingluck, njenu sestru i sestrinog supruga', rekao je visoki časnik. Privedeni članovi obitelji premijerke također su obavljali visoke vojne dužnosti. 'Držat ćemo ih u pritvoru tjedan dana...Moramo organizirati stvari u državi', rekao je časnik koji je odbio reći gdje su smješteni. Mediji su javili da je vojska premijerku zatočila u vojnoj bazi u pokrajini Saraburi, sjeverno od Bangkoka.

FOTO Žestoki prosvjedi u Istanbulu: Zalutali metak ubio čovjeka koji je u blizini bio na pogrebu

Tajland je u gotovo 80 godina proživio do danas 18 državnih udara. Zadnji iz 2006., kojim je svrgnut bivši premijer Thaksin Shinawatra, izazvao je niz političkih kriza i masovne prosvjede njegovih pristaša i protivnika, dok je milijarder Shinawatra izbjegao u egzil.

Smatra se da je današnji državni udar nova faza u razvoju krize počete 2013., kada su prosvjednici tražili ostavku Thaksinove sestre, Yingluck Shinawatre koja je premijerka postala 2011. Premijerku je početkom svibnja svrgnulo pravosuđe, ali je preživjela prijelazna vlada, kojoj oporba osporava legitimitet.

Objava državnog udara u četvrtak dogodila se dva sata pošto su prvi put nakon sedam mjeseci za stol sjeli predstavnici sukobljenih političkih tabora koji su mjesecima na ulicama prosvjedovali. Vojska tvrdi da je izvanredno stanje i državni udar rješenje za izlazak iz krize.

Ukrajina: Kralj čokolade Porošenko pruža nadu biračima

Provladin pokret Crvene košulje, koji okuplja siromašne, predložio je raspisivanje nacionalnog referenduma na kojem bi se našlo najbolje rješenje za izlazak iz krize. Thaksinove Crvene korušlje inzistiraju na što skorijem održavanju izbora, jer je pravosuđe izbore iz veljače proglasilo nevažećima budući da su bili remećeni prosvjedima.

Oporba, naprotiv, traži reforme prije bilo kakvih izbora i zahtijeva "neutralnog premijera" kojega će imenovati Senat, gornji dom parlamenta, jer je donji dom raspušten u prosincu.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Europska unija sa zabrinutošću su u četvrtak reagirali na državni udar u Tajlandu i zatražili što brži povratak vlasti u ruke civila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene