Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tadić traži podršku svojih demokrata za formiranje vlade sa socijalistima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Demokratske stranke (DS) i predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je u subotu glavni odbor svoje stranke da podrži formiranje vlade sa koalicijom oko Socijalističke partije Srbije (SPS) i poručio da sa socijalistima treba formirati i lokalne koalicije.

"Potreban je politički kompromis i dogovor oko zajedničke budućnosti. Uvjeren sam da je SPS spreman na stalne reforme i pronalaženje izlaza u budućnosti", kazao je Tadić na sjednici Glavnog odbora DS-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Dodao je da je "jedino rješenje uspostavljanje vlade s SPS-om, u kojoj bi bili predstavnici vojvođanskih Mađara, te bi kasnije ta grupacija mogla uspostaviti dijalog i s drugim strankama".

Tadić je istakao da od svoje stranke ne traži podršku za formiranje vlade s Vojislavom Koštunicom i Vojislavom Šešeljem, već da će se i dalje boriti za vođenje politike europske budućnosti i očuvanja državnog integriteta i suvereniteta zemlje.

"Srbiji je što hitnije potrebna vlada koja će je naredne četiri godine voditi ka Europskoj uniji i koja će nastaviti borbu za teritorijalni integritet, ali i vlada koja će se boriti protiv korupcije, kriminala i voditi socijalno odgovornu politiku", rekao je Tadić.

Najavljujući da će koalicija "Za europsku Srbiju", koju predvodi DS, nastaviti ili započeti pregovore s predstavnicima svih stranaka koje su osvojile mandate u parlamentu, Tadić je svom članstvu poručio da "stegnu ruku onima s kojima su se sukobljavali 90-ih godina i nađu zajedničko rješenje za bolju budućnost", kao i da su "u prošlosti izgovorene mnoge teške riječi, ali da DS nije zlopamtilo".

"Spremni smo sve oprostiti, ne samo onima s kojima smo se sukobljavali 90-ih, već i onima s kojima smo se sukobljavali prije mesec dana, sve radi novih rešenja, mogućnosti i potencijala", kazao je Tadić, dodajući da listi "Za europsku Srbiju" pobjeda na proteklim parlamentarnim izborima ništa ne vrijedi, ako ne formira vladu.

Pregovori o tome tko će formirati srbijansku vladu i dalje traju, ali bez SPS-a, čija koalicija ima 20 zastupnika, ni jedna grupacija, niti Tadićev blok "Za europsku Srbiju" sa 103 zastupnika, kojega podržava Liberalno-demokratska partija (LDP) s 13 zastupnika i sedam zastupnika manjina, niti koalicija Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS) sa 108 mandata ne mogu formirati skupštinsku većinu koju predstavlja 126 od ukupno 250 zastupnika.

Koalicija SPS-a, Pokreta ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i Jedinstvene Srbije (JS) u idućih bi nekoliko dana trebala donijeti odluku o tome na koju će se stranu opredijeliti, nakon što je čelnik JS-a Dragan Marković Palma krajem tjedna zatražio prekid pregovora s radikalima i narodnjacima zbog njihova odbijanja da budući parlament ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom, te traži pregovore s DS-om, a ako se dogovor s demokratima ne postigne raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene