Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak je u manastiru Krupa rekao kako izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je Bosna i Hercegovina nepovratno podijeljena shvaća kao poticaj učvršćivanju BiH.


Tadić je to rekao u izjavi za novinare nakon što je zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem obišao manastir Krupu podno Velebita, odgovarajući na pitanje, upućeno obojici predsjednika, da prokomentiraju Dodikovu izjavu o nepovratno podijeljenoj BiH. 'Tu izjavu ne želim shvaćati kao nešto čime se dovodi u pitanje integritet BiH već kao izjavu koja svjedoči o problemu s kojim se suočava ta zemlja, o tome da tri naroda nemaju dobru komunikaciju, da identiteti nemaju dobru suradnju', kazao je Tadić.

Vezani članci Migranti, ilustracija Ilegalni migranti pobjegli iz karantene: "Jednostavno su izašli iz kontejnera i preskočili ogradu" Ilustracija Migrantski kampovi u BiH postaju nova žarišta, u susjednoj se Srbiji eksplozija zaraze nastavlja

'Takvu izjavu primam i razumijem kao poticaj da učvršćujemo BiH, da čuvamo njezin integritet i pomažemo (njezinim) narodima da najbolje surađuju u budućnosti', ustvrdio je predsjednik Republike Srbije. 'Zapravo nemam što dodati predsjedniku Tadiću', rekao je u svojem odgovoru hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

'Spajanje nespojivog'

Dodik je izjavio za beogradski dnevnik 'Večernje novosti' od ponedjeljka kako međunarodna zajednica i dalje 'spaja nespojivo', dodavši kako se ne može graditi Bosna i Hercegovina s jednim glasom, a da taj glas bude samo Sarajevo. Također je rekao kako očekuje da će se međunarodni čimbenici u svom odnosu prema BiH "valjda jednom umoriti" te shvatiti da spajaju nespojivo.

'Ne mogu graditi 'nacionalnu državu Bosnu i Hercegovinu' ne uvažavajući srpski i hrvatski narod. Uvjeren sam da taj projekt, nakon svih ovih godina, konačno doživljava propast. Ta priča je mogla opstajati dvije-tri godine. Ali, upravo je obilježena 15. obljetnica daytonskog sporazuma, i jasno je da pokušaj nije uspio. Ne može se graditi Bosna s jednim glasom, a da taj glas bude samo Sarajevo. Bosna je nepovratno podijeljena zemlja', ustvrdio je Dodik. (Hina)