Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže realno sagledavanje situacije

Syriza: Grčka neće platiti MMF-u ako se ne postigne sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka neće 5. lipnja platiti ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) ako uskoro bude na pomolu sporazum s međunarodnim kreditorima, rekao je u srijedu glasnogovornik vladajuće grčke stranke Syrize.Syriza: Grčka neće platiti MMF-u ako se ne postigne sporazum

Rata od 300 milijuna eura koja dospijeva u petak samo je prva od četiri rate od ukupno 1,6 milijardi eura koje ta zemlja na rubu stečaja mora platiti ovaj mjesec. Grčka duguje ukupno oko 320 milijarda eura, od kojih oko 65 posto MMF-u i vladama zemalja eurozone, a 8,7 posto je dug Europskoj središnjoj banci (ECB).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hoće li Atena pristati? JUNCKER POSLAO 'LAST MINUTE' PONUDU Cipras mora pristati danas Slika nije dostupna Kakva zemlja 10 činjenica o Grčkoj koje objašnjavaju današnju veliku krizu

U utorak je Grčka objavila da je međunarodnim kreditorima poslala cjeloviti plan reformi te ih pozvala da budu realni i prihvate plan kako bi se odmrznula financijska pomoć prije nego što Atena bankrotira.

"Ako nema izgleda da se sporazum postigne do petka ili ponedjeljka, ne znam do kada točno, nećemo platiti", rekao je glasnogovornik Syrize Nikos Filis. Grčki premijer Aleksis Cipras u srijedu bi o dužničkoj krizi trebao razgovarati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Grčka vlada tvrdi da želi podmiriti dug u roku

Analitičari su ocijenili da je grčki prijedlog predstavljen u utorak "preventivni potez" kako bi se izbjegao prijedlog kreditora po načelu "uzmi ili ostavi", a grčkim biračima pokazalo da i Atena nešto predlaže.

"Poslali smo realističan plan za izlazak Grčke iz krize. Realističan plan koji će, prihvate li ga institucije, naši kreditori i partneri u Europi označiti kraj podjela u Europi", rekao je Cipras novinarima nakon što je poslao prijedlog grčkih reformi.

Zasad je nejasno daju li se u tom dokumentu odgovori na ključna pitanja, poput reforme mirovinskog sustava i tržišta rada, fiskalnih ciljeva i javnih službi koja su četiri mjeseca dominirala teškim pregovorima.

Glasnogovornica Europske komisije izjavila je da su pregovarači razmijenili brojne dokumente, što je "dobar znak". Razgovori s Grčkom se nastavljaju i "dogovor još nije postignut", rekla je. Izvori bliski pregovorima kažu da u grčkom dokumentu nema ustupaka u vezi s ključnim pitanjima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande sastali su se u ponedjeljak u Berlinu u trenucima velike nesigurnosti glede ishoda pregovora s Grčkom oko rješavanja dužničke krize.

Na sastanku je bio i predsjednik Europske komisije Juncker te Benoit Potier, čelnik tzv. Europskog okruglog stola najmoćnijih industrijalaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene