Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom ljetnih praznika Sydney je doživio najezdu paukova i to opasne australske vrste poznate kao Funnel web spiders.


Stručnjaci upozoravaju da su za najezdu krive klimatske promjene i val vlažnog vremena.
Rex Gilroy, voditelj Katoomba Rotary Club telefonske linije za prijavu opasnih paukova, misli da su dugotrajna sušna razdoblja nakon kojih je uslijedila jaka kiša i visoka vlažnost tijekom božićnih blagdana, uzrok najezde ovih životinjica u predgrađima. ‘Mislim da klimatske promjene imaju nešto s tim. Ove sezone u zraku je više vlažnosti, a i hladnije je, zbog čega su se pauci lakše razmnožili’, kaže Gilroy.

Vezani članci Josip Mataija - 2 Šef prometnih policajaca ima poruku za vozače romobila: "U početku se ne moraju bojati..." Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Jeste li znali tko ima ključnu ulogu u rješavanju problema s klimom? Odgovor donosi meteorolog Ivan Čačić

Krivac - klimatske promjene

No, izvršna direktorica u Australskom parku za reptile Mary Rayner se ne slaže s tim. Ona smatra da je prerano za reći da su klimatske pojave glavni krivac, te glavnog krivca za invaziju vidi u kiši, zbog koje su pauci u kućama, dvorištima i sjenicima diljem Sydneya pronašli svoja utočišta.

Park za reptile u svom je laboratoriju proizvodi protuotrov protiv ugriza., a građani koji ih ulove, tamo ih mogu i ostaviti. Prije Božića u laboratoriju su imali dva, sad ih imaju preko 40, kaže Rayner. Broj im je ove godine puno veći nego prijašnjih, a neće se ni smanjivati. Rayner upozorava roditelje da obrate pažnju na djecu, koja su na školskim praznicima. Posebno trebaju paziti na dječju odjeću i obuću, ali i mjesta gdje se igraju.

Nitko od ugriza nije umro

Mjesta u kojima su se najezde najčešće su zapadna i sjeverna predgrađa Sydneya, Sutherland Shire, Newcastle i središnja obala. Rayner je čula za tri ili četiri ugriza ove vrste pauka tijekom ovogodišnje sezone, a među njima je i 12-godišnji dječak. Od 1980. godine, kada je pronađen protuotrov, nitko od ugriza nije umro.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju