Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Swoboda: Vode se 'dobri razgovori' o ZERP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, austrijski socijalist Hannes Swoboda izjavio je da su u tijeku "dobri razgovori" o ZERP-u između Hrvatske, Italije i Slovenije, odbijajući govoriti o detaljima.

"O tome sam informiran u mjeri u kojoj stvari mogu biti javne. Tu je riječ o kompenzaciji za zemlje čija su prava prekršena, Italije i Slovenije, ali to još nije spremno da se javno govori o različitim prijedlozima jer ako se počne govoriti javno pojavi se protivljenje. Sada se vode dobri razgovori, ali ponavljam još jednom potreban je prvi, hrabri korak Hrvatske, inače se ne može naći rješenje", rekao je Swoboda novinarima nakon što je u Vanjskopolitičkom odboru izglasano izvješće o napretku Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Susret Rehn, Jandroković, Žbogar Bez rezultata: Dogovorili se da će nastaviti razgovore Slika nije dostupna Europski parlament 65 amandmana na Swobodin prijedlog rezolucije o Hrvatskoj

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u srijedu da je Slovenija pozitivno odgovorila na prijedlog Hrvatske da se pitanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) raspravi kvadrilateralno, između Hrvatske, Italije, Slovenije i Europske komisije. Dodao je da se o tome u Rimu vijeća, ali da je Italija generalno spremna za taj sastanak. 

Kazao je kako očekuje da će do kvadrilateralnog sastanka doći vrlo brzo, a kao mogući termin naveo je 13. i 14. ožujka, uz sastanak Europskog vijeća, koji obično prati i zasjedanje Europske pučke stranke, kojemu će nazočiti.

Ocijenio je, međutim, da bi dobro bilo da se o pitanju ZERP-a i prije raspravlja na nižoj razini, možda među ministrima ili državnim tajnicima.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene