Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Swoboda: Borba protiv korupcije ključna za ulazak Hrvatske u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda istaknuo je da borba i suzbijanje korupcije moraju biti ključni elementi hrvatske strategije u pripremama za članstvo u Europskoj uniji.

'Suzbijanje i borba protiv korupcije su ključna točka u procesu približavanja Hrvatske Uniji', rekao je Swoboda za radio Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Slika nije dostupna Swoboda: Nije dobro što Milanović nije na čelu nacionalnog odbora za praćenje pregovora

Socijaldemokratski zastupnik EP-a iz Austrije rekao je da slučaj korupcije na zagrebačkom sveučilištu negativno utječe na ugled zemlje i za samu akademsku zajednicu, a s druge strane operacija Indeks ima i pozitivni aspekt, to što je korupcija otkrivena i što se nije tolerirala.

'Važno je uhvatitii i krupne ribe. Nije dovoljno samo kazniti neke studente i profesore nego i one koji već posjeduju akademsku titulu, a koji su je dobili na nedopušteni način', kaže Swoboda.

Istaknuo je kako je sada prerano govoriti o dometima operacije Indeks, dodajući da je to tek početak široke kampanje u borbi protiv korupcije.

'Za sada se ne može procijeniti koliko je Hrvatska otišla daleko u ovoj akciji, jer smo tek na početku vrlo široke kampanje i nadam se da ćemo uskoro dobiti jasne signale iz različitih područja', rekao je Swoboda, dodajući da se u borbu protiv korupcije treba uključiti cijeli sustav i državni aparat.

Swoboda je kazao kako se tu pojavljuje pitanje može li se 2009. donijeti odluka o ulasku Hrvatske u EU.

'2009. godina je kritičan datum. Ionako smo s našim planovima za Hrvatsku na kraju 2009., to znači da već kasnimo godinu dana, ali niti kraj 2009. neće biti moguć za članstvo ako je poruka koja dolazi iz Hrvatske negativna, prije svega ako korupcija u Hrvatskoj ne bude sustavno suzbijana s dostatnim personalnim i financijskim resursima', rekao je Swoboda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene