Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici 21 zemlje Azijsko-pacifičkog gospodarskog foruma svoj su summit u Yokohami završili pozivom na stvaranje azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine.


U završnoj deklaraciji navodi se da su čelnici odlučili slijediti svoj cilj stvaranja azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine i podržali američki prijedlog stvaranja trans-pacifičkog partnerstva. 'Gospodarstva APEC-a sada su povezanija i integriranija nego ikada. Liberalizacija trgovine i dalje će biti glavni pokretač razvoja azijsko-pacifičke regije', navodi se u deklaraciji.

>> 'Ako nastavimo istim putem klizit ćemo od krize do krize'

Vezani članci Slika nije dostupna SASTANAK DO SITNIH NOĆNIH SATI Dogovoren plan od 17 mjera - U većem broju točaka izbačena riječ obaveza Slika nije dostupna 'Europska politika je kratkovidna, popustljiva prema ksenofobnim populističkim pokretima'

U završnoj izjavi navodi se da su šefovi država ili vlada APEC-a suglasni da će se suzdržati od umjetnih devaluacija valuta i približiti se tržišno uvjetovanim tečajevima. Odlučeno je također da će lideri APEC-a sastaviti prvu regionalnu strategiju razvoja do 2015. godine. U sastavu APEC-a tri su najveće svjetske ekonomije, američka, kineska i japanska, a zemlje toga foruma stvaraju više od pola svjetskog BDP-a i sudjeluju u 44 posto svjetske trgovine.

No, sve razlike između razvijenih i brzo rastućih gospodarstava koji su došle do izražaja na nedavnom summitu skupine G20 ponovile su se i na Azijsko-pacifičkom summitu. Washington i Peking ostali su pri svojim stavovima u vezi s trgovinom i valutnim tečajem. SAD i Kina međusobno se optužuju da štete međunarodnoj trgovini. Washington smatra da je juan podcijenjen što pogoduje kineskom izvozu, dok Peking tvrdi da politika Federalnih rezervi ima za cilj oslabiti dolar kako bi se ojačao američki izvoz i upozorava na protekcionizam, navodi Reuters. (Hina)