Ulaz hotela u kojem će se održati konferencija (Foto: AFP)
Ulaz hotela u kojem će se održati konferencija (Foto: AFP) Foto: AFP

O krizi liberalnog međunarodnog poretka, novoj utrci u naoružanju i Europi nakon Brexita, svjetski vođe i međunarodni stručnjaci razgovarat će ovoga vikenda u Münchenu na tradicionalnom godišnjem skupu o globalnoj sigurnosnoj politici.


Konferencija o sigurnosti (MSC) okupit će od petka do nedjelje dosad najveći broj sudionika - državnika, čelnika međunarodnih organizacija, predstavnika nevladinih udruga i znanstvenika.U glavni grad Bavarske stiže 35 šefova država i vlada te stotinjak ministara vanjskih poslova i obrane. Hrvatsku će predstavljati premijer Andrej Plenković.

"Tko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka?"

Vezani članci HGK - AI2FUTURE poziv AI2FUTURE 2020 - vodeća konferencija o umjetnoj inteligenciji Slika nije dostupna ''Savjetujem svima da pogledate karte, tko ima više vojnika i opreme''

To je pitanje koje će prema organizatorima dominirati tim vodećim svjetskim forumom za raspravu o sigurnosnoj politici.

Od prve konferencije 1963., München služi kao svojevrsna "tržnica ideja" na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenut u vrijeme hladnoga rata, MSC im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof, u kojem se skup održava, osigurava zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto "izgradnja mira putem dijaloga".

Globalno partnerstvo važno kao i u vrijeme hladnoga rata

Izlazak Velike Britanije iz EU-a, nova utrka u naoružanju SAD-a i Rusije, povlačenje Washingtona iz niza globalnih sporazuma ukazuju da se multilateralni sustav suočava s "temeljnim problemom", upozoravaju organizatori.

"Čini se da svjedočimo rekonstrukciji samih temelja međunarodnog poretka. Razbuktava se nova utrka velikih sila SAD-a, Kine i Rusije, praćena određenom prazninom u vodstvu onoga što znamo kao liberalni međunarodni poredak", poručio je predsjednik MCS-a Wolfgang Ischinger na internetskim stranicama MSC-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će sudionike pozvati na više globalnog multilateralnog partnerstva koje smatra jednako važnim kao i u doba bipolarne podjele svijeta.

"Uvjerenje da više postižemo kada jedni s drugima surađujemo, umjesto da se jedni s drugima svađamo dovedeno je u pitanje", rekla je Merkel prošle subote.

Dodala je da će boravak u Münchenu iskoristiti kako bi lobirala za očuvanje i daljnji razvitak multilateralnih struktura.

"Dvorana će se raspuknuti"

Uz kancelarku Merkel u München, među ostalima, stižu američki potpredsjednik Mike Pence, predsjednik Afghanistana Mohamad Ašraf Ghani, Egipta Abdel Sisi i Ukrajine Petro Porošenko te katarski šeik Tamim Al Thani.

Na skupu će biti ruski i iranski ministar vanjskih poslova Sergel Lavrov i Mohamad Džavad Zarif te ministri obrane Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Turske.

Dolazak su potvrdili i šefica europske diplomacije Federica Mogherini te glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, kao i visoki dužnosnici UN-ovih agencija, OESS-a i Međunarodnog kaznenog suda.

"Dvorana će se raspuknuti", našalio se Ischlinger, ističući kako je broj najavljenih dužnosnika znatno viši nego proteklih godina.

Posebnu nagradu MSC-a primit će makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras za rješenje višedesetljetnog spora oko imena bivše jugoslavenske republike, sada Sjeverne Makedonije.

Za sporazum kojim je Grčka ukinula blokadu pristupanja Skopja NATO-u, dvojici čelnika uručit će se nagrada Ewald von Kleist, nazvana po utemeljitelju MSC-a i jednom od urotnika u neuspjelom puču protiv Hitlera 1944. (Hina)