Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori jedino rješenje

Svjetske sile ujedinjene oko stanja u Jemenu i traže hitan prekid vojnih akcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija, Sjedinjene Države, Ujedinjeni narodi i Europska unija izrazili su u četvrtak zabrinutost zbog stanja u Jemenu te pozvali na prekid vojnih akcija i rješavanje krize pregovorima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom je razgovoru s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem pozvao na "hitan prekid vojnih akcija" u Jemenu, izvijestio je Kremlj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Desetine ubijenih Jemen poprima obrise propale države, sektaško nasilje najjače dosad Slika nije dostupna Potrebno političko rješenje Rohani: Turska i Iran suglasni da rat u Jemenu treba zaustaviti

Pripadnici šijitske milicije Hutija koje podupire Iran zauzeli su velike dijelove Jemena. Sukob se produbio u četvrtak kada su vojni zrakoplovi Saudijske Arabije napali položaje Hutija u Jemenu, što je izazvalo ogorčenje Teherana.

Šef milicije Hutija Abdel Malek al Huti osudio je "nepravednu" intervenciju koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije protiv njegovih snaga u Jemenu. Ta "zločinačka agresija potpuno je nepravedna" a Jemenci "neće ostati bez reakcije", rekao je na televiziji, nazivajući Saudijsku Arabiju "đavoljim susjedom".

Arapska liga dala 'svekoliku potporu' udarima Saudijske Arabije u Jemenu

Jemenski predsjednik Abd-Rabu Mansur Hadi navodno je u četvrtak napustio svoje utočište u Adenu, kamo je još u veljači pobjedao iz Sane, te stigao u Rijad u Saudijskoj Arabiji. Tijekom vikenda trebao bi se prikljčuiti arapskom summitu u Šarm-el-Šeiku.

O stanju u Jemenu je, prije pregovora o iranskom nuklearnom pitanju u Lausannei, s iranskim kolegom razgovarao i američki državni tajnik John Kerry, izvijestio je glasnogovornik State Departmenta Jeff Rathke.

Rekao je da je Kerry kratko razgovarao o sukobima u Jemenu s iranskim ministrom vanjskih poslova, no da to nije fokus pregovora u Lausannei, koji su posvećeni iranskom nuklearnom programu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da su pregovori jedina opcija za rješavanje krize u Jemenu. Čelnik UN-a kazao je da je Vijeće sigurnosti pozvalo zemlje da se uzdrže od bilo kakvog vanjskog uplitanja. "Unatoč eskalaciji, pregovori ostaju jedina opcija za konačno rješavanje jemenske krize", rekao je Ban u priopćenju.

Zbog stanja u Jemenu, prije svega "iranskih aktivnosti", zabrinuta je i Bijela kuća. "Zabrinuti smo zbog iranskih aktivnosti u Jemenu i informacija o iranskom transferu oružja koje doprinosi destabilizaciji stanja", rekao je Alistair Baskey, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ranije u četvrtak i Europska unija izrazila je zabrinutost zbog "mogućih teških posljedica na regiju" nakon saudijske vojne intervencije u Jemenu protiv šijitskih pobunjenika koje podupire Teheran, poručivši da je "sigurna kako vojno djelovanje nije rješenje".

"Zadnji događaji u Jemenu su znatno pogoršali ionako osjetljivo stanje u zemlji i prijete teškim regionalnim posljedicama", istaknula je u priopćenju visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini.

"Sigurna sam da vojno djelovanje nije rješenje", dodala je, nakon vojne intervencije koju je u četvrtak počela Saudijska Arabija ne bi li zaustavila napredovanje šijitskih pobunjenika koje podupire Iran koji je oštro napao tu operaciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene