Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj oboljelih od raka se povećava, 2012. godine brojka je iznosila 14 milijuna.


U svijetu se trebaju početi bolje koristiti cjepiva i preventivne javno zdravstvene politike u borbi protiv raka jer samim liječenjem se ta bolest neće iskorijeniti, priopćila je u ponedjeljak međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja djeluje u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

IARC u priopćenju ističe da broj oboljelih od raka u svijetu raste "zabrinjavajućom brzinom" i da su u nastojanju da se svlada ta katkad smrtonosna, a često skupa bolest potrebne nove strategije.

"Misliti da problem raka možemo riješti liječenjem je neodrživo. To samo po sebi neće biti dovoljno", rekao je novinarima direktor IARC-a i koautor Svjetskog izvješća o raku 2014. Christopher Wild.

To se izvješće izrađuje svakih otprilike pet godina, a na njemu surađuje oko 250 znanstvenika iz više od 40 zemalja.

Stanice raka dojke oponašaju neurone i tako ulaze u mozak!

"Očajnički je potrebna veća predanost prevenciji i ranom otkrivanju raka, koja bi pridonijela učinku poboljšanih metoda liječenja u borbi protiv zabrinjavajućeg porasta oboljenja od raka u svijetu". rekao je Wild.

Brzi porast troškova liječenja raka utječe i na gospodarski najjače zemlje svijeta, što potkrepljuje i podatak da su ukupni troškovi za liječenje raka 2010. procijenjeni na oko 1,16 bilijuna dolara.

No, Wild je novinare upozorio da bi se gotovo polovica ukupnog broja slučajeva raka mogla izbjeći kad bi se pravilno provodilo postojeće znanje o sprečavanju raka.

U izvješću se navodi da je 2012. - posljednje godine za koju su podaci dostupni - broj novooboljelih od raka porastao na oko 14 milijuna na godinu, a ta bi se brojka u iduća dva desetljeća, procjenjuje se, mogla povećati na 22 milijuna.

U istom bi se razdoblju broj smrtih slučajeva uzrokovanih rakom, po predviđanjima, trebao povećati s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.

Ti podaci pokazuju da bi sadašnjim ritmom svaki peti muškarac i svaka šesta žena na svijetu oboljeli od raka prije 75. godine života, a od posljedica bi umro svaki osmi muškarac i svaka dvanaesta žena.

U 2012. je najviše bilo novooboljelih od raka pluća, dojke, debelog crijeva i crijeva, a najviše smrtnih slučajeva uzrokovali su rak pluća, jetre i želuca.

U izvješću se navodi da je više od 60 posto svih slučajeva raka zabilježeno u Africi, Aziji te Srednjoj i Južnoj Americi te da na ta područja otpada i oko 70 posto svih smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom. Stanje je osobito teško u siromašnijim zemljama zbog toga što se rak rijetko otkriva u ranoj fazi, a i otežan je pristup odgovarajućim načinima liječenja. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju