Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potvrđen u 18 zemalja

Proglašeno izvanredno stanje: Broj žrtava koronavirusa popeo se na 213, stručnjaci imaju važno upozorenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je koronavirus globalnom zdravstvenom opasnosti. Osim Kine, koronavirus se pojavio u još 18 zemalja, a zabilježeno je i šest slučajeva u kojima je virus prešao s čovjeka na čovjeka.

U epidemiji virusne upale pluća u Kini umrle su još 42 osobe u pokrajini Hubeiju, u središtu zemlje, priopćile su u petak mjesne zdravstvene vlasti.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Slika nije dostupna KORONA I DALJE VREBA Njemačka ukinula većinu mjera. Kina ima najveći broj zaraza od početka pandemije: Stanovnici sve frustriraniji

Nakon ovog, dosad najvećeg broja umrlih u jednom danu (30. siječnja), broj žrtava koronavirusa koji se pojavio u prosincu popeo se na 213, a potvrđena su 1982 nova slučaja, priopćilo je kinesko državno zdravstveno povjerenstvo (NHC).

Time se ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini penje na 9692 do 30. siječnja navečer, navodi NHC u priopćenju.

Proglašeno izvanredno stanje

"Radi se o bolesti koja ima potencijala za puno veću epidemiju", kazao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U četvrtak se sastao Odbor za hitne slučajeve. Osim Kine, koronavirus je zabilježen u 18 zemalja, a registrirano je 98 slučajeva. Većina zaraženih doputovala je iz Wuhana, kineskog grada koji je izvor zaraze.

Zabilježeno je ukupno osam slučajeva zaraze u kojima se koronavirus proširio s čovjeka na čovjeka, i to u Njemačkoj, Japanu, Vijetnamu i SAD-u.

Tedros je na konferenciji za novinare u Ženevi kazao da su proteklih tjedana bili svjedoci velike epidemije. "Da budemo jasni, ovdje se ne radi o nepovjerenju Kini. Naša je najveća briga mogućnost da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sustavima", objasnio je.

Prošli tjedan stručnjaci su u dva navrata odlučili da neće proglasiti izvanredno stanje, a istovremeno su od Kine zatražili dodatne informacije o zarazi i čekali dokaze potvrđenog širenja virusa s osobe na osobu. Time su ispunjeni uvjeti za proglašavanje izvanredne situacije na globalnoj razini.

Deklaracija o globalnoj krizi pokreće preporuke svim zemljama koje imaju za cilj sprječavanje ili smanjenje širenja bolesti preko državnih granica. Njom su obuhvaćene i privremene preporuke za nacionalna zdravstvena tijela širom svijeta koje uključuju mjere praćenja, pripravnosti i zadržavanja.

Objavljena studija s novim otkrićima o koronavirusu

Nova studija, objavljena u medicinskom časopisu Lancet, daje sažetak 99 slučajeva zaraze novim koronavirusom uočenih u bolnici Wuhan Jinyintan od 1. do 20. siječnja. Analizom 10 genskih sekvenci novog koronavirusa (2019-nCoV) dobivenih iz devet pacijenata iz Wuhana, koji su se pokazali gotovo identičnima, zaključili su da je virus nastao nedavno. Osim toga zaključili su da je je njegova pojava brzo uočena.

Koronavirusu su, tvrdi se u studiji, podložniji stariji muškarci koji već imaju izražene zdravstvene probleme. Prosječna dob oboljelih je 55,5 godina, a 67 posto su muškarci. Od tih 99 pacijenata, 11 ih je umrlo od višestrukog zatajenja organa.

Znanstvenici otkrivaju kako je 99 posto tih pacijenata bilo na tržnici morskih plodova i živih životinja u Wuhanu, za koje se vjeruje da je izvorište epidemije. Iako su šišmiši bili prvotni domaćin novog koronavirusa, na ljude se najvjerojatnije proširio preko neke druge životinje s te tržnice. Zaključili su kako je zbog moguće mutacije virus neophodno pomno pratiti.

Prva dva slučaja koronavirusa u Italiji

Talijanski premijer Giuseppe Conte u četvrtak je rekao da su u Italiji potvrđena dva slučaja oboljenja od koronavirusa, prvi u toj zemlji od pojave virusa u prosincu u Kini.

Conte je rekao da je Italija obustavila zračni promet između Italije i Kine.

"Imamo dva potvrđena slučaja koronavirusa u Italiji", rekao je Conte na konferenciji za medije te dodao da je riječ o turistima iz Kine.

U Francuskoj zaražen liječnik

Sjedinjene Države zabilježile su prvi prijenos koronavirusa s osobe na osobu u toj zemlji, dok je Francuskoj zabilježen šesti slučaj oboljenja od tog virusa.

Potvrđeni slučaj dovodi broj razboljelih u SAD-u također na šest. Najnovija je žrtva suprug žene iz Illinoisa koja je ranije putovala u Kinu i kod koje je potvrđena zaraza virusom.

Oba su pacijenta u šezdesetim godinama, rekli su dužnosnici Američkog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti.

Muškarac je nedavno pokazao simptome bolesti i odmah je hospitaliziran. Zdravstvene službe savezne države Illinois objavile su kako trenutno prate situaciju kod 21 osobe koje su bile u kontaktu s parom.

O šestoj osobi oboljeloj od koronavirusa u petak je izvijestila i Francuska.

Riječ je o liječniku kojeg je u Francuskoj zarazila osoba koja se vratila iz Azije, piše francuski Le Monde.

Trenutno je u svijetu zaraženo više od 8 tisuća ljudi, a umrlo je njih 170.

Koronavirus se u prosincu pojavio u Wuhanu, gradu u središnjoj Kini.

U Njemačkoj zabilježen peti slučaj koronavirusa

Njemačke zdravstvene vlasti priopćile su u četvrtak da su identificirale peti slučaj koronavirusa u zemlji kod zaposlenice koja radi u istoj tvrtki kao i četvero zaraženih u južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj.

Koronavirus je "potvrđen kod zaposlenice tvrtke u Starnbergu u kojoj radi i četvero zaraženih", navodi se u priopćenju bavarskog ministarstva zdravstva, koje dodaje da će u petak objaviti opširnije informacije.

Wall Street porastao nakon poruka WHO-a

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, nakon poruka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je proglasila globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa, a ulagače su ohrabrili i solidni poslovni rezultati američkih kompanija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene