Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor guvernera Svjetske banke nastavio je u srijedu razmatrati odluku o sudbini njezinog predsjednika Paul Wolfowitza, nakon jučerašnjeg prekida na zahtjev SAD, a dok obje strane traže "strategiju izlaza" pregovori su ušli u kritičnu fazu, izviješćuje TV mreža MSNBC news.


Bijela kuća je u srijedu ponovo dala načelnu podršku Wolfowitzu, optuženom za kršenja pravila banke zbog velikodušne povišice svojoj partnerici, uz istodobnu konstataciju kako je ta epizoda bila udarac za banku i da je važno sačuvati "integritet institucije", signalizirajući da podrška Wolfowitzu slabi.

Vezani članci Slika nije dostupna Nastavlja se istraga o Wolfowitzu Slika nije dostupna Predsjednik svjetske banke ispričao se zbog zapošljavanja ljubavnice

"To je svakako bila epizoda koja je ostavila modrice banci i sada treba naći izlaz kako bi se održao integritet institucije", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

Iz neslužbenih izvora je izviješteno kako SAD nije uspio dobiti
podršku zemalja skupine G-8, izuzev Japana, za ostanak Wolfowitza, što djelomice može objasniti zaokret u retorici Bijele kuće.

Još jučer je Wolfowitzev odvjetnik, Robert Bennett, nakon očitovanja njegovog klijenta pred guvernerima WB-a, izjavio kako je Wolfowitz svojim istupom opravdao "punu podršku koju uživa od vodstva u Bijeloj kući".

Wolfowitz je u utorak pozvao upravni odbor da izbjegne dugoročnu štetu i riješi stvar na pošten i jednakopravan način kojim će se priznati kako su svi nastojali postupati ispravno".

Europske zemlje, na čelu s Njemačkom, otvoreno se protive ostanku Wolfowitza na čelu banke.

Njemačka ministrica za razvoj Heidemerie Wieczorek-Zeul, u srijedu je izjavila kako bi Wolfowitz, svojom ostavkom, napravio veliku uslugu Svjetskoj banci.

Wolfowitz (69) je na čelu WB-a od 2005., a prethodno je bio zamjenik američkog ministra obrane.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju