Yorgen Fenech,Daphne Caruana Galizia (Foto: AFP)
Yorgen Fenech,Daphne Caruana Galizia (Foto: AFP) Foto: Afp

Poslovni čovjek Yorgen Fenech naredio je ubojstvo novinarke Daphne Caruane Galizije, rekao je u utorak malteškom sudu Melvin Theuma, osumnjičen da je bio posrednik u ubojstvu.


"Rekao mi je 'Laži im da to obave. Želim Daphne mrtvu'", rekao je taksist Melvin Theuma na suđenju trojici plaćenih ubojica. Dodao je da je Fenech zatražio da nađe ubojice koji bi izveli atentat i dao mu 150.000 eura.

Vezani članci Slika nije dostupna Policija na Malti uhitila 10 osoba zbog ubojstva poznate novinarke Slika nije dostupna Dan žalosti na Malti: Premijer i predsjednica nisu poželjni na sprovodu ubijene novinarke

Caruana Galizia bila je istraživačka novinarka koja je razotkrivala korupciju vlasti na svom blogu. Ubijena je u listopadu 2017. eksplozivom postavljenim u njen automobil.

Njezina smrt izazvala je zgražanje međunarodne javnosti i uzdrmala vladu premijera Josepha Muscata, posebno nakon što je nedavno otkriveno da je u vezi s atentatom ispitan predstojnik njegovog ureda.

Muscat bi trebao napustiti dužnost 18. siječnja, čim Laburistička stranka izabere novog predsjednika.

Istaknuti malteški poduzetnik Fenech u subotu je formalno optužen za sudioništvo u ubojstvu Galizie.

Fenech je uhićen 20. studenog nakon što je pokušao jahtom pobjeći s Malte, a glede optužbi u subotu se izjasnio nevinim. (Hina)