Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podmetnuta autobomba

Istraga ubojstva novinarke uzdrmala maltešku vladu, trojica dužnosnika otišla s funkcija: Za suučesništvo optužen poduzetnik

Malteški poduzetnik Yorgen Fenech optužen je za suučesništvo u ubojstvu novinarke Daphne Caruana Galizie 2017. godine.

Yorgen Fenech, poduzetnik s Malte, na sudu u Valletti se izjasnio da nije kriv za ubojstvo novinarke Daphne Caruana Galizie. Fenech je više puta ispitan otkada je 20. studenog pokušao napustiti Maltu na svojoj jahti i zatražio pomilovanje. Zauzvrat je ponudio informacije o ubojstvu. Njegov je zahtjev odbijen.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Siguran grad Tomašević nakon stravičnog femicida kod bolnice: "Imamo manje ubojstava od drugih europskih gradova" Noa Milivojev Suđenje u Beogradu Ubojica tiktokerice Noe istraživao kako uništiti tragove ubojstva, otkrivene i jezive poruke: "Svi stvaramo svoje monstrume"

Malteški mediji pišu da je Fenech bio povezan s Melvinom Theumom, taksistom koji se povezuje uz organizirane grupe kriminalaca. Theuma je bio posrednik u ubojstvu, a prema posljednjim podacima, odobren mu je imunitet u zamjenu za njegova saznanja o ubojstvu, piše BBC.

Fenech je bio čelnik grupe Tumas i direktor energetske tvrtke Electrogas. Nedavno je podnio ostavku na obje pozicije. Prošle godine, Fenech je identificiran kao vlasnik misteriozne tvrtke registrirane u Dubaiju koja je bila dijelom Panama Papersa, dokumenata koji su procurili iz panamske odvjetničke 2016. godine. Upravo je Caruana Galizia pisala o njegovoj tvrtki osam mjeseci prije nego je ubijena. Tvrdila je da je Fenech povezan s visokim dužnosnicima Keithom Schembrijem i Konradom Mizzijem.

Istraga o tom ubojstvu ostavila je traga i na vladi otoka. Premijer Joseph Muscat pod pritiskom je da podnese ostavku. Njegov glavni pomoćnik Keith Schembri otišao je sa svojeg mjesta nakon vijesti da ga istražuje policija, a ostavku je podnio i ministar turizma Konrad Mizzi. Ministar gospodarstva Chris Cardona je suspendiran.

Tri osobe čekaju suđenje za ubojstvo novinarke, a policijska istraga se sada fokusirala na pronalaženje osobe koja je njezino ubojstvo naredila. Do sada je otkriveno da su trojica muškaraca - braća Alfred i George Degiorgio i njihov prijatlje Vincent Muscat, svi u pedesetima, optuženi za aktiviranje bombe koja je u listopadu 2017. godine ubila Caruana Galiziu u blizini njezina doma.

Uhićeni su u prosincu iste godine, a na sudu se izjasnili da nisu krivi. Muscat je kasnije izjavio da je bomba bila postavljena u automobilu dok je bio parkiran ispred zgrade u kojoj je novinarka živjela. Za ubojstvo su, navodno, zaradili 150.000 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene