Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Belgijski par stigao među prvima

Svjedočanstvo prvih koji su pomogli: 'Kad smo vidjeli djecu...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među prvima koji su stigli na mjesto tragične autobusne nesreće belgijskog autobusa punog djece, bilo je upravo dvoje Belgijanaca.

Eric Van Maldaren i njegova supruga bili su među prvima koji su stigli na mjesto stravične nesreće u kojoj je poginulo 22 djece i šest odraslih osoba. Nesreća se, podsjetimo, dogodila prekjučer oko 21 sat u tunelu autoceste između gradova Sierre i Sion.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Miljenko Gočin - 3 Detalji nesreće Zašto je sletio s ceste autobus pun djece? "Čovjek je bio odgovoran i procijenio da je bolje skliznuti u odvodni kanal" Slika nije dostupna Tragedija koja trese Belgiju Svjedočanstvo iz autobusa smrti: 'Sve je postalo crno, sjedala su poletjela zrakom'

>> Animacija stravičnog udara koji je Belgiju zavio u crno

>> Svjedočanstvo iz autobusa smrti: 'Sve je postalo crno, sjedala su poletjela zrakom'

U razgovoru s novinarima ispred pogrebnog centra u Sionu, Van Maldaren je opisao kada su on i njegova supruga došli na mjesto nesreće i što su zatekli, prenosi agencija Reuters. 'Jednoj djevojčici je moja supruga pomogla da izađe iz autobusa, a ja sam pomogao još jednoj koja je bila pri svijesti, ali joj je noga bila teško ozlijeđena. Nakon toga pristigli su spasioci i vatrogasci, a mi smo ostali još oko sat vremena i pomagali drugima, ili smo to barem pokušavali, smirujući djecu i dajući im pokrivače. Prva djeca koja su izašla su uglavnom bila dobro, no druga djeca su bila teško ozlijeđena', rekao je Van Maldaren.

Autobus pun djece vozio je tek dva kilometra po autocesti, kad je, kako se čini prema dosadašnjim podacima, u tunelu udario prvo u jednu stranu tunela, potom u drugu te nakon toga zabio u betonsku izbočinu unutar tunela.

'Pretprošle noći smo se vraćali iz posjeta prijateljima u Val D'Anniviersu i krenuli smo autoputom koji vodi u Sierre, a u tunel smo ušli samo nekoliko minuta nakon nesreće, možda tri ili četiri minute. Zapravo je teško to reći jer kako smo se približavali autobusu, neka djeca su već bila izvan autobusa i davala nam znakove da stanemo, a bila je tamo i jedna mlada djevojka s djetetom. Automobil, koji je stigao na mjesto nesreće netom prije nas, zaustavio se, ali isprva nisu shvatili koliko je situacija ozbiljna, no kad smo se približili autobusu i vidjeli djecu...Čujte, sva sjedala su bila naglo i nasilno pogurana prema prednjema dijelu autobusa', ispričao je Van Maldaren.

Istražitelji su izvijestili kako je autobus prvo napravio nagli desni zaokret, prije udara u zid tunela pri brzini od 100 kilometara na sat. No međutim, razlozi zbog kojih je došlo do nesreće nisu još uvijek poznati.

Većina od 24 preživjelih prebačeni su u obližnje bolnice oko gradova Sierre i Sion, dok je nekoliko njih prebačeno u velike bolnice u Lausanni, Bernu i Valaisu. Kasnije tijekom jučerašnjeg dana, obitelji stradalih u nesreći posebnim su letom stigle iz Belgije u Švicarsku.

Među ozlijeđenima nema životno ugroženih

Liječnik bolnice u Sionu Cawen Mechiel medijima je rekao kako djeca koja se nalaze u bolnici u tom gradu nisu u životnoj opasnosti. 'Djeca koja se nalaze kod nas još su uvijek pod dojmom teške nesreće, ali su u generalno dobrom stanju. Većina ih ima prijelome, ali nitko nije životno ugrožen. Imamo 12-ero djece na odjelu pedijatrije i niti jedno nije ozbiljno ugroženog zdravlja', istaknuo je Mechiel.

Premijer zajedno s obiteljima u Švicarskoj

Belgijski premijer Elio Di Rupio zajedno je s članovima obitelji stradalih u nesreći jučer stigao u Sion, a belgijska vlada osigurala im je smještaj do kraja istrage. 'Sada je najvažnije da ozlijeđena djeca mogu vidjeti svoje roditelje i obrnuto. Mi trebamo biti i uz roditelje poginule djece', rekao je za Reuters Di Rupio.

Blick prenosi kako bi obitelji žrtava trebale dobiti odštetu od države u iznosu od najmanje 220.000 eura, što je minimalno propisano zakonom.

'Vozilo se nije kretalo prebrzo'

Na press konferenciji, glavni tužitelj iz Valaisa, Olivier Velsig, istaknuo je kako uzroci nesreće za sada ostaju nepoznati. 'Brzina vozila u vrijeme nesreće se još uvijek utvrđuje. Našli smo brojač okretaja i analiziramo ga. U trenutnim okolnostima, mogli bismo reći da se vozilo nije kretalo prebrzo', istaknuo je Elsig.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene