Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Džihadisti postaju sve sumnjičaviji prema građanima Ramadija.


Vođa Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadi navodno je pobjegao u Libiju nakon što je za dlaku izbjegao pogibelj u zračnom napadu u Iraku. Postoje indicije da je pobjegao u Sirt, džihadističko uporište na Sjeveru Afrike, inače rodni grad Moamera Gadafija.

Vezani članci Slika nije dostupna RAMADI JE POTPUNO OSLOBOĐEN Iračka zastava vijori se na zgradi vlade u gradu Slika nije dostupna JEDNA OD NAJVAŽNIJIH POBJEDA Istjerana Islamska država

Prethodno tome, navodno je bio liječen u Turskoj zbog ozljeda koje je zadobio u napadu na Anbar u listopadu. Isprva je bio prevezen u Siriju gdje su mu spasili život, a potom prebačen u Tursku.

Hvata ih paranoja

Islamska država koristi na tisuće civila kao ljudski štit u trenutku kad se iračke vojne snage približavaju uporištu džihadista u Ramadiju. Prestravljeni građani kažu kako se osjećaju kao da žive u jednom velikom zapečaćenom lijesu dok vođe terorističke skupine postaju sve više paranoični zbog obruča koji se steže oko njih.

Iračke snage su prošli mjesec odsjekle put džihadista do Ramadija čime su im onemogućile priljev pojačanja.

Putin teroristima zaprijetio nuklearnim oružjem

Istovremeno, život je za na tisuće građana zatočenih u gradu postao sve teži. 'Borci Daesha postaju sve nasilniji i sumnjičaviji. Ne daju nam da napuštamo svoje domove. Osjećamo se kao da živimo u zapečaćenom lijesu', kaže jedan mještanin.

Ramadi je smješten u plodnoj dolini Eufrata, nedaleko Bagdada, ujedno je i najveći cilj koji je IS osvojila od prošle godine.

Džihadisti su grad podijelili na nekoliko sektora i ne dopuštaju civilima prelazak iz jednog sektora u drugi jer sumnjaju u svakoga da bi mogao biti doušnik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook