Iračke snage ponosno su pozirale sa svojom zastavom na ulicama Ramadija, strateški važnog grada koji su oslobodili od Islamske države.


U potpunosti ratom uništen Ramadi, grad s 400 tisuća stanovnika stotinjak kilometara zapadno od Bagdada, konačno je oslobođen od Islamske države koji su ga osvojili u svibnju. 'Ramadi smo otrgnuli iz kandži Daesha (Islamske države), oslobodivši jednu četvrt za drugom', ponosno su poručili vođe iračkih snaga koje su u nedjelju u potpunosti preuzele nadzor nad ovim gradom.

Vezani članci Irački premijer Haider al-Abadi stigao je u Mosul (Foto: AFP) Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi Iračka vojska u Mosulu (Foto: AFP) Velika pobjeda nad IS-om: Ostali su posljednji metri bojišnice

Sada su objavljene i fotografije oslobođenog Ramadija koji je bio posljednje uporište Islamske države u tom zapadnom iračkom gradu. Njegovo oslobođenje je jedna od najvažnijih pobjeda za iračku vojsku otkako je Islamska država zaposjela trećinu Iraka u 2014.

Nakon Ramadija vojska planira uzeti natrag Mosul, grad na sjeveru, najveće naseljeno mjesto koje je pod kontrolom Islamske države u Iraku i Siriji.

Izbacivanje militanata iz Mosula, s predratnim stanovništvom od blizu 2 milijuna, praktički će uništiti njihovu državnu strukturu u Iraku i lišiti ih važnog izvora financija koje dijelom dolaze od nafte, a dijelom od poreza nametnutog građanima. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook