Obavijesti Pretražite Navigacija
Sve manje resursa za otkriće lijeka

Dolazi nam nova pandemija HIV-a, u idućih 12 godina očekuje se još 22 milijuna zaraženih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Amsterdamu je održana 22. međunarodna konferencija o AIDS-u na kojoj su sudjelovali vodeći svjetski stručnjaci.

Razloga za zabrinutost itekako ima, a rezultati nisu nimalo optimistični s obzirom kako je svijet na pragu nove, velike globalne pandemije jedne od najsmrtonosnijih bolesti. Gotovo nevjerojatnim čini se podatak da se na planeti svakih 17 sekundi jedna osoba zarazi virusom HIV-a. Ta će brojka u budućnosti, nažalost, samo još više rasti, jer koktel lijekova koji je nekad stajao 10 tisuća dolara, a danas tek 75, više nije toliko učinkovit.

Pročitajte i ovo Mark Meadows povijesni događaj Bivši pomoćnik već se predao vlastima u Georgiji, čeka se dolazak Donalda Trumpa Rudolph Giuliani, bivši odvjetnik Donalda Trumpa Rok do petka u podne FOTO Trump ide u zatvor, njegov odvjetnik: "Ovo je napad na američki narod"

Prema pisanju Foreign Policy, tri su činjenice koje utječu na jačanje bolesti, a to su loša strategija javnog zdravstva, promjene na demografskom planu i sve manja količina resursa. Iako se očekivalo da će se do 2030. godine smanjiti stopa širenja HIV-a, sad je sve izglednije da se to neće dogoditi.

 

Naime, najnoviji izvještaj UNAIDS-a pokazuje kako se oko 19 milijardi dolara troši na prevenciju ove bolesti, što je tek polovica budžeta potrebnog da bi se postigao cilj planiran za 2030. godinu. Poprilična svota novca dolazi iz Amerike, no taj priljev će presušiti pod Donaldom Trumpom, piše Foreign Policy. U afričkim zemljama gdje je virus HIV-a prisutan u velikoj mjeri, stanovnici žive od tek tri dolara dnevno, te im je itekako potrebna pomoć razvijenih zemalja.

I dok je resursa sve manje, stopa smrtnosti je sve veća. Procjenjuje se da će u idućih 12 godina još 22 milijuna ljudi biti zaraženo. Trenutačno se u svijetu njih 37 milijuna bori s HIV-om, od čega godišnje živote izgubi milijun osoba.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene