Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni mandat

Svijet čestita Obami

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija i češko predsjedništvo EU-a pozdravili su inauguraciju novog američkog predsjednika Baracka Obame i pozvali na jačanje transatlantskih veza radi rješavanja velikih izazova današnjice.

'U trenutku kad predsjednik Obama započinje povijesni mandat, pozivam Europu i SAD da prodube svoje transatlantske veze i zajedničke napore u uključivanju drugih u rješavanje velikih izazova današnjice. Moramo zajedno promicati obnovljenu politiku globalnog angažmana', stoji u poruci predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa. 'Sjedinjene Države i Europska unija trebaju priznati svoju međuovisnost i potrebu za otvorenošću, te istodobno zajedno raditi na oblikovanju multilateralnih odgovora za globalne izazove od financijske krize do mira i sigurnosti. To uključuje Bliski istok, razvojne izazove i, naravno, definiranje borbe za naš naraštaj da se zaustave klimatske promjene', ističe Barroso.

Pročitajte i ovo Marijan Pavliček suverenisti i mostovci protiv Glasanje o Turudiću podijelilo saborsku desnicu: "Ovo sve više sliči na autokratske režime Afrike ili Azije" Sabor ostaje kandidat Reakcije oporbe: "Inzistiranjem na Turudiću HDZ i Plenković žele zaštititi sebe"

Češko predsjedništvo EU-a ističe da je Obamin izbor potaknuo 'veliko zanimanje i optimizam ne samo u SAD-u nego i u Europi, jer to otvara novu perspektivu koja ohrabruje i mogućnosti daljnjeg promicanja euroatlantske zajednice interesa i vrijednosti'. Kraljica Elizabeta II. i i britanski premijer Gordon Brown poslali su čestitke novom američkom predsjedniku Baracku Obami, a diljem Britanije slavi se njegova inauguracija. Kraljica, koja se od 1952., kad je došla na prijestolje, sastala sa svim američkim predsjednicima osim s Lyndonom B. Johnsonom, trebala bi se sastati s Obamom za njegova dolaska u London na summit G20 u travnju.

Dok sadržaj kraljičine privatne čestitke Obami nije poznat, Brown je napisao u pismu novom američkom predsjedniku da je 'spreman tijesno surađivati s njegovom administracijom u mnogim međunarodnim izazovima s kojima smo suočeni'. U međuvremenu se američki državljani u Britaniji kao i afričke zajednice okupljaju na zabavama diljem Velike Britanije kako bi proslavili Obaminu inauguraciju. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je kako je nestrpljiv da Obama preuzme dužnost kako bi njih dvojica mogli 'promijeniti svijet'.

'Nestrpljivi smo da vidimo kako radi da bismo zajedno s njim mogli promijeniti svijet.' Međutim, ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner upozorio je da Obama ne može učiniti politička čuda. 'On je izvanredan čovjek', rekao je Kouchner, 'ali nema čarobni štapić.' Izraelski premijer Ehud Olmert čestitao je Obami izrazivši nadu da će Izrael i SAD i dalje zajedno promicati mir na Bliskom istoku. 'Čestitamo novom predsjedniku i sigurni smo da ćemo biti partneri koji će promicati mir i stabilnost na Bliskom istoku', poručio je Olmert.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, čija zemlja predsjeda skupinom G8, pozvao je američkog predsjednika Baracka Obamu da se 'zajedno suprotstave svim sadašnjim izazovima - financijskoj krizi i njezinu utjecaju na gospodarstvo te stanju na Bliskome istoku i u Afganistanu', stoji u čestitki koju je poslao novome američkom predsjedniku. Novi je predsjednik primio čestitke i njemačke kancelarke Angele Merkel i saveznog predsjendika Horsta Koehlera, koji ga je pozvao da posjeti Njemačku.

Argentina je u utorak pozvala novog američkog predsjednika na stvaranje 'novih odnosa s Južnom Amerikom', dok se predsjednica te države Cristina Kirchner nalazi na turneji po Kubi i Venezueli, zemljama 'protivnicama' Washingtona. 'Želimo da promjena američke administracije otvori put novim odnosima s Latinskom Amerikom', rekao je novinarima predstojnik Kirchnerina kabineta Sergio Massa. Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki izjavio je kako će Iranci najprije pričekati Obamine 'političke poteze', a tek onda ocijeniti njegove namjere prema Iranu i zemljama Bliskog istoka, prenijela je agencije Irna.

Heroj borbe protiv aparthejda, bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, novog je američkog predsjednika nazvao 'novim glasom nade' i usporedio njegovo stupanje na dužnost s južnoafričkim povijesnim prijelazom u demokraciju. Deseci tisuća stanovnika Kenije, zemlje Obamina oca, proslavili su njegovu inauguraciju na brojnim zabavama diljem zemlje. Svečanost s Capitol Hilla prenošena je na velikim ekranima na javnim mjestima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene