Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epilog u četvrtak

Pistoriusa čeka presuda 'sutkinje posebno osjetljive na zločine nad ženama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li slavni paraolimpijac Oscar Pistorius s predumišljajem ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp nakon svađe u ranim satima Valentinova ili je iskreno pomislio da mu se u zahodu zaključao provalnik i zapucao misleći da je ugrožen - na ta će ključna pitanja u četvrtak odgovoriti sutkinja Thokozile Masipa i objavom presude zaključiti višemjesečno potresno i medijski silno eksplonirano suđenje južnoafričkom 'Blade Runneru'.

Taj će 27-godišnjak na visokom sudu u Pretoriji saznati hoće li u zatvor na dulje vrijeme, možda i do kraja života, ili će ostati slobodan. Sudbina mu je u rukama 66-godišnje Thokozile Matilde Masipe, bivše socijalne radnice i novinarke, tek druge crnkinje imenovane za sutkinju visokog suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odvjetnik nije potvrdio Pistorius nudi novčani sporazum roditeljima žrtve Slika nije dostupna Evo kako žaluje Pistorius viđen kako ispija 'žesticu' u baru i hvata djevojku za stražnjicu

Pošto Južna Afrika nema porotnički sustav (ukinut je za vrijeme aparthejda zbog rasnih predrasuda porotnika), odluka je samo na njoj, a ona je tijekom suđenja otkrila vrlo malo o tome što misli o svjedočenjima i dokazima, pa se rijetko koji analitičar usuđuje prognozirati na koju će stranu presuda.

Suđenje Pistoriusu: Tužitelj u nevjerici tresao glavom

Suđenje je trajalo pet mjeseci i završilo je s 4.000 stranica transkripta. I sudionicima i promatračima bilo je dramatično i srcedrapajuće. Medijima je bilo senzacionalno. Pistorius je u svoju obranu svjedočio cijeli tjedan, na trenutke ridao i suočen s nekim dokazima i povraćao. Majka Reeve Steenkamp napustila je sudnicu kad su se eksplicitno iznosili dokazi o ozljedama njezine voljene kćeri.

Optužnica

Paraolimpijac je suočen s četiri optužbe za ubojstvo i posjedovanje oružja. Optužnica za ubojstvo je komplicirana. Masipa treba odlučiti radi li se o ubojstvu s predumišljajem, ubojstvu bez predumišljaja ili ubojstvu iz nehata.

Ako je sutkinja uvjerena da je Pistorius znao da puca na Steenkamp, ona će ona osuditi za ubojstvo i odlučiti kojeg stupnja. Ubojstvo s predumišljajem nosi obaveznu doživotnu kaznu zatvora i mogućnost uvjetnog pomilovanja tek nakon 25 godina. Za ubojstvo drugog stupnja maksimalna je kazna diskrecijsko pravo suda.

Osuda za ubojstvo iz nehata moguća je ako Masipa presudi da je Pistorius s razlogom mislio da mu je kući provalnik, ali da je pretjerao u reakciji bezobzirno i nemarno pucajući kroz zatvorena vrata. U tom slučaju maksimalna propisana kazna je 15 godina zatvora.

Ako je sutkinju uspio uvjeriti da je pucao iz ugroze, Pistorius bi mogao na slobodu. Na suđenju se pojavilo nekoliko proturječnih iskaza. Jedno od njih je i jesu li se Pistorius i Steenkamp svađali prije pucnjave. Jedna susjeda je rekla da je prije pucnjave čula žučljivu raspravu, druga kaže da nije.

On tvrdi da su proveli mirnu večer i zajedno otišli na počinak. Tvrdi da je u noći čuo buku, pomislio da se radi o provali i zgrabio pištolj ispod jastuka, ali nije primijetio da mu djevojka nije u postelji. Forenzičari su pak utvrdili da je Steenkamp u zahodu bila u odjeći za izlazak i da je imala mobitel.

Tužitelj Gerrie Nel u svojoj je završnoj riječi u kolovozu rekao da u onome što je Pistorius izložio sudu nema "zrna istine". Drugo je važno pravno pitanje je li Pistorius pucao da ubije. Tužiteljstvo smatra da jest jer su četiri pucnja bila "blisko grupirana".

S druge strane, Pistoriusov odvjetnik Barry Roux rekao je u završnoj riječi da je njegov branjenik pucao refleksivno jer su psihološki dokazi pokazali da ima izraženije reakcije u kriznim situacijama jer je prirodno izložen opasnosti zbog svoje hendikepiranosti.

Presuda

Rijetki južnoafrički stručnjaci koji žele nagađati o presudi misle da ona vjerojatno neće biti ni ubojstvo s predumišljajem niti će Pistorius na slobodu.

"Očekujem da će presuda biti ili ubojstvo drugog stupnja ili ubojstvo iz nehata. U hodnicima se priča da će Pistorius dobiti između osam i 12 godina", rekao je za dpa Stephen Tuson, profesor kaznenog prava na sveučilištu u Johannesburgu.

S obzirom na južnoafrički pravni sustav, oči su uprte u sutkinju Masipu (66) koja je odrasla s devetero braće i sestara u Sowetu, simboličnom središtu borbe protiv aparthejda. Socijalni rad je diplomirala 1974., a potom je radila kao novinarka crne kronike otkrivajući nepravde pravnog sustava u rasno diskriminiranoj državi i bila uhićena zbog sudjelovanja na demonstracijama za slobodu tiska. To ju je potaknulo da upiše pravni fakultet, čiju je diplomu stekla 1990., u svojoj 43. godini. Osam godina poslije imenovana je u vrhovni sud. Kolege je opisuju kao pomalo rezerviranu, ali pravednu.

Mjesni mediji zadnjih dana ističu dvije njezine presude, pokušavajući ukazati da je posebno osjetljiva na zločine nad ženama. Muškarca koji je tijekom tri provale silovao tri domaćice kaznila je s 252 godine zatvora, rekavši da je 'žene napao u svetosti njihova doma, u kojem su mislile da su sigurne'. Policajca koji je ubio suprugu nakon brakorazvodne parnice kaznila je doživotnim zatvorom. 'Zaslužujete to jer niste zaštitnik nego ubojica', rekla mu je.

Kakva god bila presuda u četvrtak, bit će to završetak južnoafričkog suđenja stoljeća - u kojem je nacionalna ikona, međunarodna sportska zvijezda, model trijumfa nad tjelesnim hendikepom optužen da se na Valentinovo posvađao s djevojkom koja je iz straha pobjegla u zahod i sklupčala se oko školjke, a on je ustrijelio kroz zatvorena vrata. Suđenja u kojem crna sutkinja sudi bogatom bijelom optuženiku koji se koristi obranom da se, kao mnogi drugi u toj rasno nepovjerljivoj zemlji, boji upada kriminalaca u njegovu kuću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene