Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nude 460 tisuća kn, ima i kvaka

Vapaj iz sela u Švicarskoj: ''Dođite živjeti u naše selo, platit ćemo vam''

Švicarsko selo (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Švicarsko selo (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Stanovnici švicarskog sela Albinena, u kantonu Valais, 30. studenog će glasovati o novoj politici prema kojoj će osobama spremnima da u selo dođu živjeti barem deset godina ponuditi novac.

Prema prijedlogu lokalne zajednice, zbog iseljavanja stanovnika iz sela Albinen, četveročlana bi obitelj dobila 70 tisuća švicarskih franaka, što je oko 460 tisuća kuna. Malo selo ima svega 240 stanovnika, a zbog iseljavanja su morali zatvoriti školu.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Ilustracija El Nino Gore kuće oko Melbournea, stradala je stoka, više od 2000 ljudi raseljeno, vlasti poručile: "Zabrinuti smo"

Prijedlog podržava i uvjete koje je potrebno zadovoljiti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupnju ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200 tisuća franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica. Za to će novim stanovnicima ponuditi po 25 tisuća franaka za svaku odraslu osobu u obitelji i dodatnih deset tisuća franaka po djetetu, piše Local.

"To je ulaganje u budućnost sela", piše u lokalnim novinama. Također zagovornici ovog prijedloga tvrde da će zajednica profitirati od novih obitelji kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupnji namirnica i svega potrebnog u seoskoj trgovini. "U najboljem slučaju će se ponovno otvoriti i škola u selu", zaključuju.

Albinen ne nudi mnogo mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su oko pola sata vožnje. A na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Leukerbad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene