Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni podaci o borbi protiv terorizma

Švicarski obavještajci upozorili SAD i V. Britaniju na curenje podataka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajni podaci o borbi protiv terorizma, koje su međusobno dijelile zapadne vlade, ugroženi su zbog masovne krađe koju je izveo informatički stručnjak NDB-a, švicarske obavještajne službe, izjavio je u utorak europski sigurnosni izvor.

Švicarska vlada upozorila je obavještajne službe SAD-a i Velike Britanije da su njihovi podaci u opasnosti, rekao je anonimni izvor. Ime sumnjivca nije poznato, a švicarske vlasti vjeruju da je ukradene podatke namjeravao prodati stranim dužnosnicima ili privatnim kupcima.

Istražitelji vjeruju da je osumnjičeni tehničar bio ljut što su ga nadređeni ignorirali i nisu ozbiljno uzimali u obzir njegove savjete o upravljanju sustavom. Švicarski mediji i izvori bliski istrazi kažu da je tehničar na pokretni tvrdi disk "skinuo" tisuće, a možda i milijune stranica klasificiranih podataka sa servera NDB-a i potom ih u ruksaku iznio iz vladinih zgrada.

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi Kokain - 2 Podržao i dio struke Glavni grad jedne od najbogatijih europskih zemalja želi legalizirati kokain: "Konzumenti bi znali što kupuju, bilo bi sigurnije"

>> Tajni plan: Amerikanci htjeli nuklearkom 'raznijeti' Mjesec

Obavještajne službe poput CIA-e i MI6 rutinski razmjenjuju podatke s NDB-om o borbi protiv terorozma i drugim pitanjima. Osumnjičeni za krađu podataka osam je godina radio u NDB-u ili Saveznoj obavještajnoj službi koja je dio švicarskog ministarstva obrane.

Vijesti o krađi obavještajnih podataka narušili su reputaciju Švicarske kao zemlje u kojoj je zajamčena tajnost i diskrecija u vladinim i financijskim poslovima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene