Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da zastraše Ruse

Tajni plan: Amerikanci htjeli nuklearkom 'raznijeti' Mjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci su tijekom Hladnog rata doista bili spremni učiniti sve da Rusima pokažu tko je gazda među supersilama. Postojao je i plan da se detoniranjem atomske na Mjesecu zastraše Rusi.

Bljesak s Mjeseca, mislili su Amerikanci, bila bi jasna poruka ruskoj strani, što sve SAD mogu. Njihov plan je 50-ih godina prošlog stoljeća bio itekako stvaran i nosio je naziv 'Project A119'.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Izložba ruskih postignuća Pritisnuti ili ne - to je pitanje: Putin sudjelovao na simulaciji nuklearnog gumba Kim Jong Un Problematično izvješće Sjeverna Koreja protiv G7: "Oni su glavni izvor opasnosti za globalni mir"

>> Znanstvenici: Mjesec potječe od Zemlje!?

Srećom po čovječanstvo, taj plan nikad nije proveden. Nuklearna eksplozija na Mjesecu podigla bi ogromne količine plina i prašine s površine Mjeseca, a kako Mjesec nema atmosferu pitanje je gdje bi sve ta prašina završila i koliko dugo bi trebalo da se slegne i raščisti.

No, to nije povod za prekid misije, iako je izračun o tome tada napravio mladi astronom Carl Sagan. Na kraju se odustalo od plana zbog straha da raketa koja nosi nuklearku ne zakaže pa da se slučajno ne dogodi tragedija na Zemlji, umjesto demonstracije moći na Mjesecu. Uz to, Amerikanci su se bojali i kako bi Mjesec nakon eksplozije bio pun radioaktivnog zračenja.

Da bi bljesak s Mjeseca možda mogao zastrašiti Ruse, mislio je fizičar Leonard Reiffel, koji je to izjavio u intervjuu za agenciju AP još 2000. godine. Autor Saganove biografije napisao je kako je Reiffel 1959. procurio potankosti tog tajnog projekta, što je spomenuti fizičar kasnije i potvrdio.

Američka vojska o svemu navedenom nije se niti na koji način oglasila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene