Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum

Švicarski glasači odbili postupno gašenje nuklearnih elektrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski glasači izgleda da su se izjasnili protiv postupnog zatvaranja pet nuklearnih elektrana do 2029., pokazale su projekcije rezultata nedjeljnog referenduma.

Nakon što su prebrojani glasovi u osam od 26 kantona, javna televizija SRF objavila je da je referendumska inicijativa koju je pokrenula Zelena stranka odbačena s 55 posto glasova, dok je za nju glasovalo 45 posto birača.

Pročitajte i ovo Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage Slika nije dostupna Za kafiće, kina, kazališta... Većine ja zaokružila "da": Izašli na referendum zbog COVID potvrda i podržali njihovo uvođenje

Pristaše inicijative tvrde da se u Švicarskoj nalaze zastarjele elektrane te da bi se trebalo provesti postupno zatvaranje kako bi se spriječili ozbiljni nuklearni incidenti.

Juerg Buri, čelnik ekološkog think tanka Swiss Energy Foundation kazao je da će odbacivanje referendumske inicijative povećati nuklearne rizike u Švicarskoj.

Vlada u Bernu odlučila je 2011. postupno ugasiti nuklearne elektrane, ali nije određen rok u kojem će se to realizirati. Motiv za takvu odluku bila je nesreća u japanskoj nuklearnoj elektrani u Fukushimi.

Referendumska inicijativa predviđala je da se tri reaktora zatvore sljedeće godine, a još dva do 2029.

Pet nuklearnih elektrana trenutno zadovoljava trećinu švicarskih potreba za električnom energijom.

Iako švicarska vlada podržava postupno zatvaranje nuklearnih pogona, protivi se ovoj inicijativi jer smatra da bi to dovelo do njihovog prebrzog prestanka rada, upozorivši kako se takvo smanjenje proizvodnje struje možda ne bi moglo dovoljno brzo nadoknaditi onom iz obnovljivih izvora.

Inicijativi se protivi i švicarski parlament, odnosno sve stranke desnice, dok Zeleni imaju podršku stranaka ljevice.

Uoči referenduma izgledalo je da inicijativa ima podršku u narodu, no ankete su pokazivale kako ona u proteklih nekoliko tjedana pada. Posljednja anketa, koju je prošlog tjedna proveo gfs.bern, pokazala je da 48 posto ispitanika podržava inicijativu, što je velik pad u odnosu na 58 posto koliko ih je bilo prošlog mjeseca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene