Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Surađuju s pravosuđem arapskih zemalja

Švicarska blokirala milijardu dolara povezanih s diktatorima Egipta, Libije, Sirije i Tunisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarska je zamrznula gotovo milijardu švicarskih franaka, nešto više od milijarde dolara, ukradenih sredstava povezanih s diktatorima u četiri zemlje koje se bile u središtu Arapskog proljeća - Egiptu, Libiji, Siriji i Tunisu, reklo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak.

Švicarske vlasti surađuju s pravosuđem Tunisa i Egipta kako bi ubrzale povrat tih sredstava, no očekuje se da bi to moglo potrajati godinama, rekao je Valentin Zellweger, voditelj odjela za međunarodno pravo pri švicarskom ministarstvu. 'U prošlosti je najbrže riješen slučaj bio onaj Abache a trajao je pet godina', rekao je Zellweger referirajući se na sredstva povezana s pokojnim nigerijskim diktatorom Sanijem Abachom.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi

Švicarski ministar vanjskih poslova Didier Burkhalter u nedjelju je u Kairu razgovarao s egipatskim kolegom Muhamedom Kamalom Amron o pravosudnoj suradnji u vraćanju blokiranih sredstava, rekao je Zellweger.

>> Jordan: Tisuće prosvjednika od kralja traže reforme

Glavnina blokiranih sredstava, 700 milijuna franaka, povezana je s bivšim egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i njegovim suradnicima, rekao je Zellweger. Zamrznuto je i oko 60 milijuna franaka povezanih sa svrgnutim tuniskim predsjednikom Ben Alijem i po 100 milijuna franaka povezanih s ubijenim libijskim čelnikom Moamerom Gadafijem i sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom i njegovim suradnicima.

'Danas je u okviru Arapskog proljeća blokirano ukupno milijardu franaka', rekao je Zellweger na konferenciji za tisak u Ženevi na kojoj je dao posljednje podatke o iznosima sredstava blokiranih od početka 2011. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene