Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demonstracije u Ammanu

Jordan: Tisuće prosvjednika od kralja traže reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici traže novi izborni zakon, ustavne promjene, neovisno pravosuđe, borbu protiv korupcije... Zasad ne traže kraljevu ostavku, ali ako ne bude promjena, bojkotirat će izbore.

Tisuće ljudi okupile su se u petak na prosvjedima u Ammanu na poziv Muslimanskog bratstva, glavne oporbene stranke, tražeći radikalne reforme u zemlji.

Najmanje 2.000 policajaca raspoređeno je u središtu prijestolnice prije prosvjeda koji su počeli nakon glavne muslimanske molitve u petak u podne i na kojima bratstvo očekuje pedesetak tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Dublinu Traže odgovornost od Sveučilišta VIDEO Propalestinski studentski prosvjedi proširili se i na dva europska grada: "Palestinci ginu duže od 200 dana, no nitko nas ne čuje" Prosvjed vatrogasaca na Trgu svetog Marka u Zagrebu - 3 Oglasile se i sirene VIDEO/FOTO Sve je gorjelo na prosvjedu vatrogasaca: "Ovo tako dalje ne može"

>> Jordanski kralj raspustio parlament i raspisao izbore

Prosvjednici su se okupili ispred Al-Huseinijeve džamije noseći veliki transparent na kojemu su bili popisani njihovi zahtjevi: "Demokratski izborni zakon, promjene u ustavu, izbor vlade, neovisno sudstvo, ustavni sud, djelotvorna borba protiv korupcije i neuplitanje sigurnosnih služba u politički život".

Ovu kraljevinu od siječnja 2011. potresaju prosvjedi, manji ali redoviti, na kojima se traže političke i gospodarske reforme ali ne i odlazak kralja Abdulaha II.

Kralj je reagirao raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem prijevremenih izbora koje predviđa provesti do konca godine. No, Muslimansko bratstvo najavilo je bojkot prijevremenih izbora, kao što je učinilo 2010., ako se prije ne provedu važne reforme.

Jordanska policija je prije početka prosvjeda priopćila da je zaplijenila vatreno oružje i uhitila osam osoba dok je pregledavala autobuse koji su išli u središte Ammana.

Skup potpore kralju Abdulahu II., planiran na istom mjestu i u isto vrijeme, otkazan je u četvrtak "kako bi se spriječili mogući neredi", priopćili su organizatori. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene