Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švicarci su se u nedjelju izjasnili za pooštrenje mjera za izgon useljenika koji počine kazneno djelo, pokazuju konačni rezultati referenduma nakon prebrojavanja glasova u 26 kantona.


Prema tim podacima za pooštrenja politike izgona za strane počinitelje kaznenih djela izjasnilo 52,9 posto Švicaraca, a protiv ih je bilo 47,1 posto. Švicarci su sa 54,2 posto glasova odbacili protuprijedlog vlade prema kojem bi sud uzimao u obzir težinu kaznenih djela i svaki slučaj razmatrao pojedinačno. Prema prijedlogu populističke švicarske narodne stranke (SVP), stranci koji počine kaznena djela poput ubojstva, silovanja, te djela povezana s drogom ili prijevarom u sustavu socijalnog osiguranja bit će automatski protjerani iz zemlje.

Vezani članci LGBT zastava, ilustracija Povijesni dan za Švicarce: Odlučili da istospolni parovi mogu sklopiti brak i posvojiti djecu Dugina zastava, ilustracija Osam i pol milijuna stanovnika ove europske zemlje u nedjelju odlučuje o istospolnim parovima i usvajanju djece

>> Švicarci na referendumu glasuju o protjerivanju stranaca-kažnjenika

Izgon stranih počinitelja kaznenih djela je već moguć pod određenim uvjetima, a prijedlog SVP-a ide dalje i predlaže automatsko oduzimanje boravišne dozvole osuđenim strancima, bez obzira na težinu prekršaja. Prema definitivnim podacima, samo birači iz uglavnom frankofonih kantona, među kojima je i kanton Ženeve, odbili su prijedlog SVP-a.

Na referendumu je odbačen prijedlog Socijalističke stranke koja želi obvezati bogate da na dohodak plaćaju 22-postotni porez. Svaki švicarski kanton sada može sam određivati poreze, a socijalisti tvrde da je to dovelo do preniskih poreza samo da se privuku bogataši. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju