Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve stroži prema imigrantima

I Švicarci traže novac, a Austrija će vraćati one koji ne traže azil u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbjeglice koji dolaze u Švicarsku morat će predati državi svaku imovinu vrijednu više od 1.000 švicarskih franaka kako bi pomogli u plaćanju svojeg boravka, a Austrija će onemogućiti ulazak migrantima koji imaju namjeru proći kroz Njemačku umjesto da zatraže azil u toj zemjli.

Izbjeglice koji dolaze u Švicarsku morat će predati državi svaku imovinu vrijednu više od 1.000 švicarskih franaka kako bi pomogli u plaćanju svojeg boravka, javila je jučer televizijska postaja SRF uvodeći praksu sličnu onoj u Danskoj koja je naišla na oštre primjedbe humanitarnih organizacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaos na Šentilju Gladni, žedni i promrzli - izbjeglice skandiraju: 'Otvorite vrata!' Slika nije dostupna STIGLA NAJAVA Austrija planira nešto graditi na granici sa Slovenijom - I ona diže zid?

Ta televizija prikazala je potvrdu za koju izbjeglica iz Sirije kaže da ju je dobio od vlasti kada je morao predati više od polovice gotovine koja je ostala njegovoj obitelji nakon što je platila krijumčarima da im pomognu stići u Švicarsku. Također je prikazala letak za izbjeglice na kojem stoji: 'Ako imate imovinu vrijednu više od 1.000 švicarskih franaka, kada stignete u prihvatni centar morate je predati a zauzvrat ćete dobiti priznanicu'.

'To je nedostojanstveno', kaže Stefan Frey iz skupine za pomoć izbjeglicama Schweizerische Fluechtlingshilfe. 'To se mora promijeniti'.

SRF navodi izjave vlasti zaduženih za migrante koje opravdavaju tu mjeru te kažu da zakon poziva tražitelje azila i izbjeglice da doprinesu kada je moguće troškovima razmatranja njihovog zahtjeva za azil te troškovima socijalne pomoći.

'Ako netko napusti dobrovoljno zemlju unutar sedam mjeseci, ta osoba može novac dobiti natrag i uzeti ga sa sobom. U suprotnom, novac pokriva troškove smještaja izbjeglica', rekla je glasnogovornica SEM-a za SRF. Osim toga, izbjeglice koji dobiju pravo ostati i raditi u Švicarskoj morat će se odreći 10 posto svoje plaće do najviše 10 godina, odnosno dok ne plate 15.000 franaka, kaže izvješće.

Danska također želi konfiscirati imovinu kako bi plaćala boravak izbjeglica za što je dobila oštre kritike UNHCR-a.

Austrija će pak, onemogućiti ulazak migrantima koji imaju namjeru proći kroz Njemačku umjesto da zatraže azil u toj zemjli, rekla je ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner u radijskom intervjuu.

Njemačka je zadnjih tjedana pooštrila kriterije za ulazak migranata te je svakodnevno počela vraćati izbjeglice u Austriju, rekla je austrijska policija ovaj tjedan.

'Kakva je trenutna situacija na njemačko-austrijskoj granici? Samo oni koji imaju namjeru tražiti azil u Njemačkoj propuštaju se a oni koji žele dalje šalju se natrag', rekla je Mikl-Leitner za ORF. 'Mi ćemo takve izravno zaustavljati na našoj južnoj granici od kraja sljedećeg tjedna', rekla je, misleći na granicu sa Slovenijom.

Stotine tisuća migranta prošlo je kroz Austriju i Njemačku od rujna, kada su dvije zemlje otvorile svoje granice. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene