Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriven primjerak

Svi su mislili da su ovakve žabe davno izumrle, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili primjerak žablje vrste za koju se dosad smatralo da je u potpunosti izumrla prije 60 godina.

Njemački su znanstvenici u suradnji sa svojim francuskim i izraelskim kolegama na području Izraela pronašli primjerak žablje vrste za koju se dosad smatralo da je izumrla prije 60 godina.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

>> Otkriveni yin-yang žaba, šišmiš s cjevastim nosom, kratkorepi piton...

Riječ je o žabi iz vrste hula, koja je naziv dobila po istoimenoj izraelskoj dolini, a stručnjaci su je već prozvali živim fosilom. Prema svemu sudeći, pronađeni primjerak nema živih srodnika, piše The Local.

Hula žabe su prvi put uočene tijekom 40-ih godina prošlog stoljeća, a posljednji je primjerak primijećen 1955. godine.
Povjerenstvo za zaštitu prirode u Izraelu 1996. godine je zaključilo kako je prirodno stanište ove vrste gotovo potpuno uništeno uslijed razvitka poljoprivrede na sjeveru države.

No, pokazalo se da se, unatoč svemu, hula žaba uspjela održati. Tome su vjerojatno pridonijeli veliki napori na obnovi staništa, na čemu se radilo od 1996. i izvješća spomenutog povjerenstva.

Zanimljivo je da je žaba uočena još 2011. godine, no znanstvenici su si očito dali vremena da se uvjere kako imaju primjerak 'izumrle' vrste pa su izvještaj o tome objavili tek nedavno u časopisu Nature Communications.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene