Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sveta Stolica prijeti izopćenjem svakome tko bude redio žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveta Stolica je u četvrtak objavila uredbu kojom trenutačnim izopćenjem prijeti svakome tko bude redio žene za svećenice, kao i samim zaređenim ženama.

U uredbi Kongregacije za nauk vjere objavljenoj u vatikanskom dnevniku L'Osservatore Romano ističe se da se "svatko tko se odvaži da ženama podijeli sveti red, kao i žena koja ga primi izlaže trenutačnom izopćenju iz Crkve, ili latinski 'latae sentantiae'".

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Ređenje žena tema je koja svako malo uzburka javnost. G. 2003. sedam katolkinja - među kojima su bile Njemice, Austrijanke i Amerikanke - zaređene su u okviru zajednice koju je 1975. u Buenos Airesu utemeljio bivši katolički svećenik Romulo Antonio Braschi.

Sveta Stolica ga je izopćila nekoliko tjedana kasnije, ocijenivši da je počinio "težak grijeh protiv Crkve kao božanske ustanove".

Ivan Pavao II., prethodnik Benedikta XVI. potvrdio je 1994. stajalište Katoličke crkve da se žene ne mogu rediti za svećenice.
Rimokatolička crkva se o toj temi i dalje razilazi s Anglikanskom crkvom koja pak omogućuje ženama da obnašaju svećeničku službu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene