Policija RS-a, ilustracija (Foto: AFP)
Policija RS-a, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Položaj Zapadnog Balkana čini ovo područje posebno atraktivnim za krijumčarenje droge, oružja i ljudi. Ona se nalazi na ulazu u Europsku uniju, piše u novom izvješću Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog kriminala objavjenom u Beču.


Više desetaka suradnika i stručnjaka iz Organizacije civilnog društva sa sjedištem u Ženevi na terenu su prikupili podatke o aktivnostima i punktovima organiziranoga kriminala u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Vezani članci kokain U susjedstvu zaplijenjene tone kokaina: Raspisane tjeralice i za Hrvate Zgrada Predsjedništva BiH Uhićen policajac koji je krijumčario drogu i osiguravao Predsjedništvo BiH

"Područje je smješteno između najvećeg svjetskog proizvođača opijuma, Afganistana i najvećeg tržišta za heroin, a to je zapadna Europa. Ovo područje postaje sve značajnija točka za ulaz kokaina u Europu, kao i mjesto za pranje nelegalno stečenog profita. Zapadni Balkan također je na glavnom putu nelegalnog prelaska ljudi s Bliskog istoka i sjeverne Afrike u Europsku uniju, bilo da su oni migranti koji prelaze uz pomoć krijumčara ili žrtve trgovine ljudi. Također je i središte šverca oružja", navodi se u izvješću.

Izvješće navodi kako na području Zapadnog Balkana postoji terenska mreža mafijaških klanova, nastalih kao ''proizvod'' korumpiranih vlasti i gospodarske nestabilnosti.

Hot spotovi na graničnim prijelazima

Između ostalog, identificiraju se gradovi u blizini graničnih prijelaza kao hot spotovi nezakonitih aktivnosti. Osim niza pograničnih gradova prema Hrvatskoj, nabrojeni su i Subotica, locirana u blizini granice s Mađarskom, Vršac na jugu Vojvodine, u blizini granice s Rumunjskom. Granični prijelaz Vatin/Stamora Moravita smatra se lokacijom za krijumčarenje i prepakiranje cigareta.

Posebno važno područje za krijumčarenje migranata, ali i droge, drveta, auta, krijumčarenog novca i odjeće s lažnim oznakama poznatih brendova, prema izvješću je područje istočno od Tuzle u BiH - oko Bijeljine i Zvornika.

Granični prijelaz Rača između BiH i Srbije smatra se posebno važnim za krijumčarenja automobila. Lokalni carinici, prema navodima u izvješću, smatraju se posebno korumpiranim i podmitljivim.

Spominje se i Trebinje u Republici Srpskoj, u blizini granice s Hrvatskom i s Crnom Gorom, gdje se krijumčari gotovo sve - oružje, duhan, cigarete, ljudi. U izvješću su navedene i crnogorske luke Bar, Budva i Kotor kao lokacije trgovine kokainom.

Leglo plaćenih ubojica

Izvješće donosi brojne zabilježene slučajeve hvatanja krijumčara, mafijaških obračuna, napada, ubojstva i krađe. Procjenjuje se da je krađom, primjerice u BiH, u proteklih 15 godina ostvarena zarada od 50 milijuna eura, tako da je to najunosniji vid kriminala na području te zemlje.

Posebno zabrinjava zaključak inicijative o plaćenim ubojicama. "Balkan ima reputaciju legla plaćenih ubojica. Zbog ratnog nasljeđa i ekonomske ranjivosti pojedinih regija postoje grupe mladih muškaraca - posebno iz BiH, Hrvatske i Srbije - koje imaju pristup oružju i eksplozivima.

Mladići s tog područja izvršitelji su profesionalnih atentata, na Balkanu i u srednjoj Europi. (...) Važno je napomenuti da veliki broj plaćenih ubojica dolazi iz Banje Luke, kao i iz pograničnog područja između BiH i Srbije", navodi se.

"Zbog visoke stope nezaposlenosti mladih i loših izgleda za budućnost, mnoga područja Zapadnog Balkana pogodna su za regrutiranje novih snaga u redove kriminalnih grupa. Mladići koji postanu dio tih grupa navuku se na novac, adrenalin, a ponekad i na drogu", dodaje se u izvješću.

Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog kriminala u svojem izvješću navodi da bi u bliskoj budućnosti moglo doći do jačanja aktivnosti regionalne mafije kroz velike infrastrukturne projekte. Navode da postoji velika mogućnost da Zapadni Balkan postane digitalna slijepa točka privlačna za kibernetičke napade i špijunažu Europske unije.

Tisuće kubika gnoja i fekalija izlijevaju na njivu u vlasništvu Belja: ''Tako rade 50 godina i nitko ih ništa ne pita niti ih dira'' Ekološki problem u srcu Baranje (Foto: Provjereno) - 1 Ekološki problem u srcu Baranje (Foto: Provjereno) - 4 Ekološki problem u srcu Baranje (Foto: Provjereno) - 3 +2 Ekološki problem u srcu Baranje (Foto: Provjereno) - 6

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju