Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kapsula Dragon američke kompanije Space Exploration Technologies (SpaceX) uspjela se u srijedu spojiti s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) koja ju je dohvatila robotiziranom rukom, objavila je NASA.


Robotizirana ruka kojom upravljaju dvojica od šest astronauta iz posade ISS-a dohvatila je Dragon u 11:56 sati po srednjoeuropskom vremenu, 30 minuta ranije od predviđenog vremena.

Vezani članci Slika nije dostupna Kapsula Dragon pristala na ISS Slika nije dostupna Skriveno oružje među nogama njegov je ogromni penis!

Spajanje je trajalo još dva sata, dok se pomoću kamera provjeravalo stanje spremišta Dragona, rekao je glasnogovornik NASA-e.

SpaceX lansirao je Dragon u prvu komercijalnu misiju opskrbe ISS-a u nedjelju navečer, raketom nosačem Falcon 9 iz svoje baze u Cape Canaveralu, blizu Svemirskog centra Kennedy na Floridi.

>> VIDEO: Snimljena eksplozija na raketi SpaceX-a tijekom lansiranja

Transportna kapsula Dragon nosi oko 454 kilograma hrane, odjeće, materijala za znanstvene eksperimente i ostalih potrebština za postaju. U teretu je i hladnjak za prijevoz medicinskih uzoraka. U posadi ISS-a trenutno je dvoje Amerikanca, od kojih jedna žena zapovjednica Sunita Williams, jedan Japanac i troje Rusa.

Dragon je jedina transportna svemirska letjelica koja neće izgorjeti na povratku u atmosferu i vratit će na Zemlju 562 kg tereta, od čega 333 kg znanstvenog materijala i 229 kg opreme korištene na orbitalnoj postaji.

Dragon bi s ISS-a trebao krenuti 28. listopada i spustiti se u Pacifik pred obalom Kalifornije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook