Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nosi hranu, odjeću...

Svemirska kapsula uspješno se spojila s Međunarodnom svemirskom stanicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapsula Dragon američke kompanije Space Exploration Technologies (SpaceX) uspjela se u srijedu spojiti s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) koja ju je dohvatila robotiziranom rukom, objavila je NASA.

Robotizirana ruka kojom upravljaju dvojica od šest astronauta iz posade ISS-a dohvatila je Dragon u 11:56 sati po srednjoeuropskom vremenu, 30 minuta ranije od predviđenog vremena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISS Kapsula Dragon pristala na ISS Slika nije dostupna 'Teretni kapacitet kamioneta kod kuće' Astronauti ušli u SpaceX kapsulu: Miris podsjeća na miris novog automobila

Spajanje je trajalo još dva sata, dok se pomoću kamera provjeravalo stanje spremišta Dragona, rekao je glasnogovornik NASA-e.

SpaceX lansirao je Dragon u prvu komercijalnu misiju opskrbe ISS-a u nedjelju navečer, raketom nosačem Falcon 9 iz svoje baze u Cape Canaveralu, blizu Svemirskog centra Kennedy na Floridi.

>> VIDEO: Snimljena eksplozija na raketi SpaceX-a tijekom lansiranja

Transportna kapsula Dragon nosi oko 454 kilograma hrane, odjeće, materijala za znanstvene eksperimente i ostalih potrebština za postaju. U teretu je i hladnjak za prijevoz medicinskih uzoraka. U posadi ISS-a trenutno je dvoje Amerikanca, od kojih jedna žena zapovjednica Sunita Williams, jedan Japanac i troje Rusa.

Dragon je jedina transportna svemirska letjelica koja neće izgorjeti na povratku u atmosferu i vratit će na Zemlju 562 kg tereta, od čega 333 kg znanstvenog materijala i 229 kg opreme korištene na orbitalnoj postaji.

Dragon bi s ISS-a trebao krenuti 28. listopada i spustiti se u Pacifik pred obalom Kalifornije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene