Spasioci već danima pokušavaju doći do dječaka (Foto: DANIEL PÉREZ/DPA/PIXSELL)
Spasioci već danima pokušavaju doći do dječaka (Foto: DANIEL PÉREZ/DPA/PIXSELL) Foto: DANIEL PÉREZ/DPA/PIXSELL

Spasioci bi uskoro mogli doći do dvogodišnjaka koji je upao u sto metara duboku, ali usku rupu. Posljednjih desetak dana prokopavaju paralelni tunel kako bi lakše došli do njega.


Uskoro bi se mogla znati sudbina malenog Julena Rosella koji je pao u duboku rupu prije gotovo dva tjedna.

Vezani članci Dječak je u rupu upao 13. siječnja (Foto: DPA/PIXSELL) Upao u 110 metara dubok bezdan: Španjolski spasioci već 10. dan pokušavaju doći do dvogodišnjeg Julena Potraga za dječakom ušla je u treći dan (Foto: screenshot/APTN) Ne znaju je li živ: Dječak (2) u Španjolskoj upao u rupu duboku više od 100 metara

Jorge Martin, glasnogovornik civilne garde u Malagi, izvijestio je kako su bile potrebne četiri kontrolirane eksplozije kako se dovršilo prokopavanje posljednjih 45 centimetara tunela paralelnog s rupom u koju je upao mališan, javlja AP, prenosi Washington Post.

Spasioci su s velikim oprezom morali prokopati 70 metara duboko u zemlju kako bi došli do razine na kojoj je pomoću kamera spuštenih u rupu primijećena vrećica bombona koju je dječak imao u ruci kada je upao u bezdan.

Za kopanje prve polovice rupe trebalo im je 16 sati, ali kasniji slojevi bili su tvrđi, odnosno radilo se o kamenom dijelu koje je trebalo probiti eksplozivom.

Radnici će ondje biti spušteni u kapsulama pomoću dizalice. Zatim će prije prokopa tunela morati metalnim cijevima učvrstiti i stabilizirati prostor. Za pravljenje horizontalnog tunela dugog četiri metra koristit će pijuke i svrdla, no zbog uskog prostora u tom će prolazu moći biti samo dvije osobe.

Nitko nije želio komentirati je li dječak uopće mogao preživjeti toliko dugo pod zemljom.

Podsjetimo, dječak Julen upao je u 110 metara duboku rupu 13. siječnja dok je šetao s roditeljima pored jedne farme u mjestu Totalan pokraj Malage. Upao je kroz otvor širok između 25 i 30 centimetara.