Dječak je u rupu upao 13. siječnja (Foto: DPA/PIXSELL)
Dječak je u rupu upao 13. siječnja (Foto: DPA/PIXSELL) Foto: DPA/PIXSELL

Dječak Julen upao je u 110 metara duboku rupu 13. siječnja dok je šetao s roditeljima pored jedne farme u mjestu Totalan pokraj Malage. Upao je kroz otvor širok između 25 i 30 centimetara. Spasioci su iskopali paralelan otvor s onim u koji je dječak upao kako bi tunelom došli do mjesta na kojem vjeruju da se mališan nalazi.


Pokušaji da se spasi dvogodišnji dječak koji je prije deset dana upao u bunar u mjestu Totalanu na jugu Španjolske naišli su na poteškoće jer su inženjeri morali proširiti drugi bunar, paralelan s onim u koji je upao dječak, prije nego što iskopaju tunel između njih.

Vezani članci Policijski očevid, ilustracija Užas u Srbiji: Šestogodišnje dijete utopilo se u septičkoj jami Španjolski premijer Pedro Sanchez Španjolski premijer potvrdio: Nakon napada u Burkini Faso ubijena dva španjolska novinara

Dječak Julen upao je u 110 metara duboku rupu kada je šetao s roditeljima na otvorenom prostoru pored jedne farme u tom mjestu pokraj Malage. Upao je kroz otvor širok između 25 i 30 centimetara. Spasitelji vjeruju da se dječak nalazi na dubini između 70 i 80 metara.

Inženjeri su protekli tjedan iskapali zemlju kako bi napravili paralelan otvor u zemlji dubok oko 60 metara, prije nego što krenu u kopanje horizontalnog tunela dugačkog 4 metra između tih dviju rupa. Nadali su se kako bi tijekom utorka mogli proći tunelom u potragu za Julenom, no to je zbog tehničkih problema na dubini od 40 metara bilo onemogućeno. Rupa u koju su htjeli ugurati cijev bila je preuska, pa su ju morali proširiti.

"Nastavljamo raditi bez odmora kako bi smo što prije stigli do Julena. Osjećamo da smo sve bliže", rekao je inženjer Angel García na konferenciji za medije. Inženjeri su zatim iskopali rupu do dubine od 60 metara te se nadaju kako bi se tijekom srijede mogli spustiti u dubinu.

Radnici će ondje biti spušteni u kapsulama pomoću dizalice. Zatim će prije prokopa tunela morati metalnim cijevima učvrstiti i stabilizirati prostor. Za pravljenje horizontalnog tunela dugog četiri metra koristit će pijuke i svrdla, no zbog uskog prostora u tom će prolazu moći biti samo dvije osobe.

Kamere spuštene u dubinu rupe u koju je upao Julen snimile su vrećicu sa slatkišima koju je dječak imao, i to na dubini od 70 metara. Mekana zemlja onemogućila je kameri da ode dublje. Nije bilo znakova života nakon što je dječak upao ondje u nedjelju 13. siječnja.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je na konferenciji za medije kako spasitelji rade "rekordnom brzinom" te da im je potreban "završni potez da izvuku Julena van".

U Totalanu, mjestu s oko 700 stanovnika, svi se još uvijek nadaju sretnom završetku. Stanovnici nastoje pružiti utjehu uplakanim roditeljima i pokušavaju pomoći. Spasiteljima stižu poruke podrške. (Hina)