Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP) Foto: Afp

Švedski tužitelj koji vodi istragu o navodnom silovanju protiv utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea u ponedjeljak je zatražio njegovo uhićenje, objavilo je tužiteljstvo.


Nalog za uhićenje, ako bude izdan, bit će prvi korak u procesu koji bi mogao rezultirati Assangeovim izručenjem Švedskoj iz Britanije, gdje služi kaznu od 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu.

Švedska je prošli tjedan ponovno otvorila istragu o optužbama za silovanje koja je inicijalno bila pokrenuta 2010., ali je odbačena 2017. godine.

Assange, koji niječe optužbe, uhićen je u Londonu prošli mjesec nakon što je proveo sedam godina unutar ekvadorske ambasade u tom gradu.

Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Švedska ponovno otvara istragu protiv Juliana Assangea zbog starih optužbi za silovanje

Chelsea Manning (Foto: Arhiva/AFP) Chelsea Manning neće surađivati u slučaju Assange, bez obzira na prijetnju zatvorom

Zamjenica švedskog državnog tužitelja Eva-Marie Persson rekla je u ponedjeljak u priopćenju da će izdati europski uhidbeni nalog za Assangeovo izručenje Švedskoj ako sud odluči uhititi ga.

Zbog ponovnog otvaranja istrage za navodno silovanje u Švedskoj postavlja se pitanje gdje će Assange u konačnici završiti s obzirom na to da američke vlasti već traže njegovo izručenje pod optužbom za urotu u vezi s curenjem tajnih dokumenata. (Hina)