Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koalicija desnog centra osvojila vlast u Švedskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija desnog centra tijesnom je većinom glasova prekinula 12-godišnju vladavinu socijaldemokrata lijeve političke opcije.

Premijer Goran Persson, koji je na mjestu predsjednika Vlade proveo posljednjih 10 godina, priznao je poraz i najavio ostavku kabineta, nakon najtežeg izbornog poraza Socijaldemokratske stranke u posljednjih nekoliko desetljeća.
 
Četverostranačka desna koalcija, predvođena Fredrikom Reinfeldtom, osvojila je 48,1 posto glasova, naspram 46,2 posto trostranačke lijeve koalicije predvođene socijaldemokratima.

Pročitajte i ovo Tri osobe pregazio vlak u Švedskoj Nisu ga vidjeli Velika tragedija u Švedskoj: Teretni vlak pregazio troje ljudi Ilustracija Čeka se ratifikacija Švedska korak bliže NATO-u: Poznato kada će ključna zemlja glasati o pristupanju

- Uspjeli smo zahvaljujući timskom radu, poručio je okupljenom mnoštvu u centru Stockholma tijekom pobjedničkog govora Reinfeldt.
 
Persson je najavljivao kako je švedski socijalni model, tržišna ekonomija praćena visokim porezima, na ovim izborima na teškoj i možda odlučujućoj kušnji. No, opozicijski vođa Reinfeldt naglašavao je da pobjeda desne opcije ne bi značila propast švedskog modela. Oni će mu, kazao je, pomoći da preživi otvaranjem novih radnih mjesta.

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni u srijedu, no nitko ne dvoji da je pobjednik izbora već poznat.

Iako Švedska ima godišnji gospodarski rast od 5 posto, što je za 2,2 posto više od prosjeka EU, Perssonu ta činjenica na ovim izborima nije bila od pomoći jer je jedna od glavnih zamjerki njegovoj politici, od strane koalicije desnog centra i njihovih glasača, ta što gospodarski rast nije iskoristio za otvaranje novih radnih mjesta.

U strahu od povećanja nezaposlenosti većina birača priklonila se desnoj opciji, čime se nastavlja europski trend jačanja desnice u gospodarski moćnim i socijalno osjetljivim europskim zemljama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene