Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho sastao se sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Stockholmu u petak, u sklopu rijetkoga dvodnevnog stranog posjeta u jeku ponovljenih ponuda Švedske da posreduje mogućim pregovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Galerija


Rijev posjet odvija se tjedan dana nakon neočekivane objave da je američki predsjednik Donald Trump 9. ožujka prihvatio poziv na sastanak sa sjevernokorejskim predsjednikom Kim Jong Unom kako bi razgovarali o nuklearnim aktivnostima Sjeverne Koreje.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Sjeverna Koreja: Testiranje projektila bilo je "upozorenje" SAD-u i Južnoj Koreji Uskoro bi se trebali susresti Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Trump je u jednom danu dva puta privukao pozornost svjetske javnosti: Pogledajte što je dosad poznato o povijesnom sastanku

Bijela kuća je rekla da Sjeverna Koreja mora poduzeti "konkretne akcije" kako bi se održao sastanak a mjesto i vrijeme zasad nisu određeni.

Švedska bi mogla imati ključnu ulogu kao komunikacijski kanal između SAD-a i Sjeverne Koreje: skandinavska zemlja imala je veleposlanstvo u Sjevernoj Koreji od ranih 1970-ih i predstavlja američke diplomatske interese u Pjongjangu.

Prije i nakon što je Trump prihvatio Kimov poziv, Loften i ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom u više navrata su ponudili da Švedska posreduje u mogućim pregovorima između Washingtona i Pjongjanga.

"Upravo sada potreban nam je dijalog i drago mi je da je došlo do ovog susreta", rekla je u petak Wallstrom.

"No u isto vrijeme, nismo naivni niti želimo ostaviti dojam da možemo riješiti sve svjetske probleme", kazala je. "Ako možemo iskoristiti svoju ulogu i svoje kontakte na najbolji način, učinit ćemo to", dodala je Wallstrom. (Hina)