Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija će imati veće ovlasti

Švedska najavila posljedice nakon spaljivanja Kurana: "Sve što je legalno nije i primjereno, može biti loše i strašno"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix
Prijetnje Švedskoj porasle su nakon nedavnog spaljivanja primjeraka Kurana, objavila je u utorak švedska vlada, najavivši da će pojačati granične i unutarnje kontrole, a policiji odobriti veće ovlasti kada je posrijedi zaustavljanje i pretraživanje stanovništva.

Nakon nedavnog spaljivanja Kurana, prijetnje u Švedskoj su dodatno porasle pa je njihova vlada odlučila pojačati granične i unutarnje kontrole te policiji dati veće ovlasti kada su u pitanju zaustavljanje i pretraživanje stanovništva. 

Posljednjih je dana u Švedskoj i Danskoj održan niz prosvjeda tijekom kojih su primjerci Kurana spaljivani ili na drugi način oštećeni, što je izazvalo gnjev muslimanskih zemalja i zahtjev da nordijske vlade zaustave takve incidente.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek, Radovan Fuchs Za buduće generacije Stiže novi Zakon o hrvatskom jeziku, ministri uvjeravaju: Nema restrikcija i zadiranja u slobode

No u ponedjeljak se incident sa spaljivanjem svete knjige islama ponovio. Stoga su obje zemlje objavile kako istražuju načine koji će omogućiti da se zakonski spriječe i limitiraju takva djela, nastojeći utjecati na deeskalaciju napetosti.

Premijer Ulf Kristersson rekao je da je sigurnosna situacija u Švedskoj složena, ne samo zbog njezina odgođenog pristupanja NATO-u.

Vlada će privremeno pojačati unutarnju sigurnost i granične kontrole te policiji dati veće ovlasti kada je posrijedi zaustavljanje i pretraživanje ljudi, rekao je. Istodobno je pozvao sve da slobodu govora koriste odgovorno i s poštovanjem.

"U slobodnoj zemlji poput Švedske, imate i veliku slobodu. No s tako velikim stupnjem slobode dolazi i velik stupanj odgovornosti", rekao je Kristersson na konferenciji za novinare.

"Sve što je legalno nije i primjereno. Može biti loše i strašno, ali istodobno i zakonito. Nastojimo promicati poštovanje između zemalja i naroda", kazao je švedski premijer.

U ponedjeljak se 57-člana Organizacija islamske suradnje (OIC) sastala na izvanrednoj sjednici na kojoj se raspravljalo o nedavnim događajima. Oštro je osuđeno spaljivanje Kurana.

Organizacija je pozvala države članice da u državama u kojima se oskvrnjuju primjerci Kurana poduzmu odgovarajuće mjere, političke ili ekonomske.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Prisjelo im putovanje Učenici s ekskurzije stigli sa živim suvenirima: "Kriju se u madracima, utičnicama, stolovima i tepisima"

Kristersson je rekao i da opsežne izmjene švedskih zakona o slobodi govora trenutačno nisu na stolu, ali da vlada razmatra izmjene koje bi policiji omogućile da spriječi spaljivanje primjeraka Kurana u javnosti u slučaju da ono predstavlja prijetnju sigurnosti Švedske.

"Imamo potpuno različite političke sustave, potpuno različite poglede na ljudska prava, uključujući i slobodu govora. Treba znati da Švedska nije sklona prilagodbi u sklopu zahtjeva drugih zemalja prema našoj zemlji. Jednostavno, to nije tako, mi se ne prilagođavamo", bio je jasan švedski premijer.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene