Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izazvane su žestoke reakcije

"Ovo je najozbiljnija sigurnosna situacija od Drugog svjetskog rata": Dvije zemlje ozbiljno razmatraju jednu zabranu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Reuters
Švedska i Danska razmišljaju o zabrani spaljivanja Kurana jer to ugrožava njihovu sigurnost i izazvalo je oštre proteste u muslimanskim zemljama, piše u ponedjeljak agencija dpa.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da je u bliskom kontaktu sa svojom danskom kolegicom Mette Frederiksen o mogućoj zabrani.

"Nalazimo se u najozbiljnijoj sigurnosnoj situaciji od Drugog svjetskog rata", napisao je Kristersson na Instagramu u nedjelju navečer, dodajući da bi mnogi mogli iskoristiti situaciju.

Ranije je danska vlada najavila da će razmotriti pravne lijekove za zabranu paljenja Kurana pred stranim veleposlanstvima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pronađeno tijelo Bizarna smrt - ostala zaglavljena u liftu, našli je nakon nekoliko dana: "Nitko nije čuo njezine povike"

Vjere je dopušteno kritizirati, rekao je danski ministar vanjskih poslova Lars Løkke Rasmussen. "Ali ako stojite ispred strane ambasade i spalite Kuran ili ispred izraelske ambasade spalite svitak Tore, to nema druge svrhe osim ismijavanja."

To, međutim, ugrožava kolektivnu sigurnost zemlje, rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upitna sigurnost Tragedija u vodenom parku: Otac poginuo, a kći kritično, nakon što ih je vjetar bacio 50 metara s vodene konstrukcije

Nedavno su male grupe spalile kopije Kurana tijekom islamofobnih akcija u Švedskoj i Danskoj. To je dovelo do ljutitih protesta i prijetnji u nekoliko muslimanskih zemalja.

Osobito su žestoke reakcije bile u Iraku, čija je vlada protjerala švedskog veleposlanika. Prethodno su demonstranti u Bagdadu provalili u švedsko veleposlanstvo i zapalili ga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene