Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dnevni list "Sarasota Herald Tribune" s Floride objavio je intervju s katoličkim svećenikom, ocem Anthonyem Merciecom u kojem on potvrđuje kako je 60-tih godina imao intimnu dvogodišnju vezu s bivšim republikanskim kongresnikom Markom Foleyem.


Iz svog doma na otoku Gozo, južno od Sicilije, otac Mercieca (72) opisao je niz susreta koje je Foley, po njegovim riječima, mogao doživljavati kao seksualno neprikladne, a događali su se 1966. i 1967. godine, dok je Mercieca službovao u crkvi Presvetog srca u Lake Worthu. 

Vezani članci Slika nije dostupna Dodijeljena nagrada za najgluplju smrt Slika nije dostupna Novi gradonačelnik Sarajeva bivši katolički svećenik?

Među njima su masiranje Foleya dok je dječak bio gol,
zajedničko nudističko kupanje u jezeru na osami u Lake Worthu i noćenje u istoj sobi na crkvenim izletima, također razodjeveni.

Jedne noći, dok je bio pod utjecajem sredstava za smirenje i
alkohola, dogodio se incident za koji Mercieca kaže da se ne sjeća jasno jesu li tada on i Foley "otišli predaleko".

"Sarasota Herald Tribune" piše da se Merciecin opis odnosa s Foleyem podurara se s onim koji su tom listu dali izvori bliski obitelji Foley.

Izvori, koji su tražili da ostanu neimenovani, kažu je Mercieca
svećenik za kojeg je Foley kazao da ga je seksualno zlostavljao. 

Oni tvrde kako su Mercieca i Foley imali samo jednom spolni odnos, kada je Foleyu bilo 12 ili 13 godina.

Foley je podnio ostavku prošloga mjeseca, nakon što je TV-mreža ABC objavila dio njegovog lascivnog e-mail dopisivanja s maloljetnim kongresnim poslužiteljima. Ubrzo nakon ostavke, koja je prerasla u nacionalni skandal i vodeću temu predizborne kampanje, Foley je objavio da je homoseksualac i alkoholičar te da ga je u mladosti spolno zlostavljao jedan katolički svećenik.

Za srijedu 18. listopada, Foley i njegov odvjetnik David Roth
najavili su da će otkriti ime tog svećenika, do čega nije došlo.

Umjesto toga otac Mercieca otkrio se sam u razgovoru za floridski dnevnik, izrazivši uz ostalo i čuđenje zbog tog što ga Foley proziva i želi uništiti nakon 40 godina. 

- Što je bilo bilo je, rekao je "otac Tony", kako ga zovu.