Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napuštaju Gadafija

Sve više Gadafijevih dužnosnika na strani pobunjenika: 'Pridružite se revoluciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi čovjek libijskih obavještajnih službi i Gadafijev ministar zdravstva izrazili su privrženost pobunjeničkim snagama tijekom odvojenih intervjua emitiranih na televiziji Al Arabiya.

Zamjenik ravnatelja libijske obavještajne službe general Khalifah Mohammed Ali i ministar zdravstva Mohammed Hijazi dio su sve većeg broja libijskih dužnosnika koji su prešli na stranu pobunjenika od kada se stanje na bojištu okrenulo u korist protivnika pukovnika Moamera Gadafija i njegove 42-godišnje vladavine.

'Stavio sam se u službu naroda i pozivam generale i vojnike koji su sinovi Libije da se pridruže revoluciji', rekao je general Ali u intervjuu za televizijsku kuću sa sjedištem u Dubaiju koja je objavila da je general napustio svoju dužnost. U drugom intervjuu kasnije u srijedu Hijazi je rekao da je planirao napustiti Gadafijevo ministarstvo zdravstva za dva mjeseca, da se bojao za svoj život te da su se stvari promijenile ulaskom pobunjenika u Tripoli.

Upozorio je da stanje još uvijek nije lako, unatoč tome što pobunjenici kontroliraju Tripoli. 'Režim ima svoje taktike i trikove te može učiniti svašta. Upozoravam pobunjenike da budu oprezni', rekao je Hijazi, bez dodatnog objašnjenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vikao je 'Ne pucajte!', pogođen je u glavu Gadafi ubijen u rodnom Sirtu: 'Nije bilo naredbe, slučajno je poginuo u borbi' Slika nije dostupna Nikako da ga osvoje Gadafijeve snage pružaju žestok otpor u Sirtu

U Libiji oteta četiri talijanska novinara

Četiri talijanska novinara jučer su oteli naoružani napadači u blizini grada Zavije u zapadnoj Libiji dok su putovali prema Tripoliju, a njihov je vozač ubijen, izvijestili su talijanski dužnosnici. Novinari koji rade za talijanske novine Corriere della Sera, La Stampa i Avvenire zadržani su u stanu u Tripoliju, izjavio je talijanski konzul u Bengaziju Guido de Sanctis koji je telefonom razgovarao s jednim od otetih novinara.

'Oni su u redu, iako se sve dogodilo u vrlo teškim okolnostima. Novinarima je dozvoljeno nazvati Italiju i primiti poziv od nas. Dobili su hranu kada je ramazanski post bio prekinut', izjavio je talijanski konzul za Reuters. Rekao je da su naoružani muškarci novinare oteli kod grada Zavije, na autocesti 50 kilometara zapadno od Tripolija i potom ih predali drugoj skupini, vjerojatno pristašama Moamera Gadafija.

Novinari vjeruju da je stan u kojem ih drže zarobljene u neposrednoj blizini hotela Rixos u Tripoliju, gdje su proteklih pet dana Gadafijeve pristaše držale zatočene strane novinare koji su oslobođeni u srijedu poslijepodne uz posredovanje Međunarodnog odbora Crvenog križa. Talijanski mediji izvještavaju da je i novinaru dnevnika Avvenire, lista talijanskih biskupa, također dopušten telefonski poziv te da je on poručio da su svi oteti novinari dobro. Talijanska vlada priopćila je da pozorno prati stanje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene