I Rusija i Europska unija pritišću Ukrajinu.


Svatko je želi u svojoj zoni utjecaja. Moskva ovu bivšu sovjetsku republiku želi u carinskoj uniji i što čvršće vezanu za sebe, a Europska unija pod svojim okriljem.

Vezani članci Slika nije dostupna EU ponovila podršku Ukrajini nakon obnove napetosti s Rusijom Slika nije dostupna Rusija poduzela mjeru zaštite - Na snagu stupa 1. siječnja

Ukrajina je velika i važna država koja je bitna i za Moskvu i za Bruxelles. Smještena je točno između Unije i Rusije, a graniči s četiri članice EU - Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom. S površinom većom od 600.000 četvornih kilometara, druga je po veličini država Europe.

Od 46 milijuna stanovnika, više od 17 posto su Rusi-najveća manjina. Pa čak je i predsjednik Viktor Janukovič ukrajinski tečno naučio tek u svojim pedesetima, a prvi mu je jezik ruski. Ukrajinu svatko vuče na svoju stranu., i Moskva i Bruxelles.

Marš milijuna u Ukrajini: Sve više prosvjednika na trgu

Drugi razlog zašto je Ukrajina važna je energetika. Ta zemlja je ovisna o ruskom plinu, ali ne samo ona. Preko Ukrajine idu i glavni pravci kojima plin iz Rusije stiže u Europu, čak 80 posto ide plinovodima preko Ukrajine. Svaki spor Moskve i Kijeva osjeća gotovo cijelo europsko tržište. Kada se isključi plin Ukrajincima, nemaju ga ni Nijemci, ni Francuzi.

'S obzirom na razvoj događaja u Ukrajini, plin je postao jako skup. Počeli smo koristi drva. Siječemo bolesna stabla. Čisteći tako šumu, imamo drva kao gorivo. U usporedbi s cijenom plina, mnogo je jeftinije', kazao je Volodomir Moskva, glavni inženjer elektrane u Zoločivu.

Novac je ono što Ukrajini hitno treba. Zemlja je na rubu bankrota. Unija im je nudila 610 milijuna eura, a samo kako bi platili Rusima za plin i otplatili rate kredita Ukrajincima treba više od 12 milijardi eura.

Neki od europskih političara optužuju Ukrajinu, odnosno Janukoviča da prodaje zemlju onome tko nudi više. Moskva prijetnjama, a Bruxelles pogodnostima nastavit će vući prema svojim interesima. Oporbene stranke zajedno marširaju protiv Janukoviča, međutim njih gotovo ništa ne povezuje osim želje za rušenjem aktualne vlasti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook