Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Burmanska oporbena političarka Aung San Suu Kyi otkazala je zbog iscrpljenosti završni dio svoje izborne kampanje pred parcijalne parlamentarne izbore i odlučila se vratiti u Rangun, izvijestili su iz njezine stranke.


'Prema preporuci obiteljskoga liječnika, Suu Kyi (66) će se odmarati kod kuće i više neće biti izložena duljim putovanjima', rekao je za France presse glasnogovornik njezine stranke, Nacionalne lige za demokraciju.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja će se iduću nedjelju kandidirati na parlamentarnim izborima, zbog iscrpljenosti je morala primiti infuziju. On je posljednjih tjedana proputovala tisuće kilometara automobilom, brodom i zrakoplovom kako bi sudjelovala na skupovima svoje stranke diljem zemlje.

Na ovim parcijalnim izborima za popunu mianmarskog parlamenta, Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade i ikona borbe za demokraciju, prvi će se put natjecati na izborima. To joj je omogućeno pošto je 2010. nominalno civilni režim zamijenio na vlasti vojnu huntu koja je Mianmarom, bivšom Burmom, vladala desetljećima. Puštanje Suu Kyi iz kućnog pritvora jedan je od prodemokratskih poteza nove vlade koja polako otvara zemlju svijetu i poduzima demokratske reforme.

Čak i ako NLD ostvari odličan rezultat na parcijalnim izborima, neće moći ugroziti parlamentarnu većinu stranke na vlasti Unije za solidarnost i razvoj, nastale iz bivše masovne vojne organizacije pomoću koje se stari režim održavao na vlasti. (Hina)
 

Vezani članci Slika nije dostupna Suu Kyi: 'Mianmar je na putu demokracije' Slika nije dostupna Suu Kyi prvi put otputovala izvan rodnog grada