Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak protiv trgovinskog rata

Najava koja je izazvala i pljesak novinara dobila nastavak: ''Trebamo čuvati pretjeranog oduševljenja jer nije postignut nikakav sporazum''

Jean-Claude Juncker i Donald Trump (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
EU je ostvario "izvrsne rezultate" u srijedu u Bijeloj kući, ponajprije vezano uz neuvođenje američkih carina na europske automobile, ali se trebamo čuvati pretjeranog oduševljenja jer nije postignut nikakav sporazum, rekao je u četvrtak u Bruxellesu visoki europski dužnosnik.

"Još nismo u fazi postizanja sporazuma za što će nam trebati pregovaračke direktive Europskog vijeća", rekao je novinarima visoki dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

"No EU je ostvario izvrsne rezultate ne dovodeći u opasnost svoje glavne interese, svoje vrijednosti ni bilo koji svoj zakon", istaknuo je, dan nakon trgovinskog dogovora SAD-a i EU-a koji su objavili Donald Trump i Jean-Claude Juncker.

"Predsjednik Donald Trup je htio dogovor jer u SAD-u postoji golem pritisak protiv trgovinskog rata. No treba se čuvati bilo kakvog pretjeranog oduševljenja. Ništa nije uklesano u kamenu", upozorio je europski dužnosnik.

"Zajednička izjava (...) omogućuje da se u ime nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država udalji, pa i otkloni opasnost velikog trgovinskog rata zbog dodatnih carina na europske automobile", rekao je.

Radna skupina na visokoj razini osnovat će se "ovih dana" i u njoj će sudjelovati savjetnici američkog predsjednika i predsjednika Europske komisije kako bi istražila mogućnosti za smanjenje carina na industrijske proizvode između EU-a i SAD-a.

"Sve dok strane pregovaraju, američke carine na automobile neće se primjenjivati", istaknuo je europski dužnosnik.

Dvije strane su usto "pokazale spremnost za pronalaženje zajedničkog rješenja za američke carine na čelik i aluminij i za europske protumjere koje već daju učinka", dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene