Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranske vlasti suspendirale su smrtnu kaznu Iranki Sakineh Mohammadi Ashtiani, izvijestilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi Reuters.


'Presuda oko izvanbračnih afera zaustavljena je i vraćena je na na ponovni uviđaj', izjavio je Ramin Mehmanparast, iranski ministar vanjskih poslova za iransku Press TV. Njegova izjava dolazi dan nakon što je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso presudu kamenovanjem do smrti nazvao 'toliko barbarskom da ostavlja bez teksta'. Barrosova kritika bila je samo najnovija u čitavom nizu kritika na spomenutu presudu iz svijeta, a među kritičarima su se našli i prva francuska dama Carla Bruni-Sarkozy i sam papa Benedikt XVI.

Vezani članci Dvorac u kojoj je bio logor Kerestinec "Spajali su me na struju, tukli, silovali...": Država ženi koju su mjesecima zlostavljali hrvatski vojnici mora platiti samo 50.000 kuna Josip Ćelić Objavljeni detalji presude Josipu Ćeliću: "Javila mu se operativna veza, on je jedini mogao prepoznati ilegalno oružje"

>> I papa Benedikt XVI se zalaže protiv kamenovanja Iranke Ashtiani

Ashtiani je, podsjetimo, osuđena zbog preljuba, što se u Iranu kažnjava smrću, a isto tako je 2008. optužena za umiješanost u ubojstvo njezinog supruga. 'Optužba za ubojstvo se istražuje kako bi se mogla donijeti konačna presuda', rekao je Mehmanparast. Iranski mediji ističu kako bi se smrtna kazna kamenovanjem, koja je nametnuta nakon islamske revolucije 1979. godine, mogla biti povučena, ali da bi Ashtiani i dalje mogla biti pogubljena vješanjem.

'Mislimo kako se radi o vrlo uobičajenom slučaju. Njezin dosje izgleda kao mnogi drugi postojeći dosjei u stranim državama', zaključio je iranski ministar.