Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ažurirani evakuacijski planovi

FOTO/VIDEO Supervulkan u susjedstvu pogodili seizmička oluja i najjači potres u 40 godina

Campi Flegrei
Campi Flegrei Afp
Aktualno Galerija Campi Flegrei Campi Flegrei Foto: Afp Oko 150 potresa pogodilo područje Napulja - 1 Oko 150 potresa pogodilo područje Napulja - 1 Foto: Afp Oko 150 potresa pogodilo područje Napulja - 2 Oko 150 potresa pogodilo područje Napulja - 2 Foto: Afp +0 Oko 150 potresa pogodilo područje Napulja - 3 Galerija 1/4 >>
Talijanski Nacionalni institutu za geofiziku i vulkanologiju (INGV) ovoga travnja na području Campi Flegrei zabilježio je 1252 potresa.

Talijanski supervulkan Campi Flegrei pogodio je potres magnitude 4,4 u ponedjeljak navečer i prouzročio manju materijalnu štetu u gradu Pozzuoli, koji se nalazio u epicentru, ali i u Napulju, udaljenom 20-ak kilometara, a sve skupa je bilo gotovo 150 potresa, objavio je talijanski Nacionalni institutu za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Građani su prijavili oštećenja na zidovima. Potres koji se dogodio na dubini od tri kilometra najjači je potres koji je pogodio to područje u posljednjih 40 godina, pokazuju podaci INGV-a. U proteklih 48 sati supervulkan se našao usred seizmičke oluje, odnosno zatreslo ga je više od desetak potresa magnitude više od 2, piše CNN.

Škole će u utorak ostati zatvorene u Pozzuoliju gdje su otvoreni smještajni centri i postavljeni šatori na parkiralištu i trgu uz more kako bi se smjestili uspaničeni stanovnici, objavio je gradonačelnik grada Luigi Manzoni.

Pročitajte i ovo Pozzuoli Život na vulkanu Tisuće potresa trese regiju u susjedstvu: ''Sve što možemo je vrlo pozorno pratiti što se događa''

INGV je ovoga travnja na području Campi Flegrei zabilježio 1252 potresa, od kojih je većina bila magnitude manje od 1. Posljednja velika erupcija supervulkana dogodila se 1538. godine, pri čemu je nastao novi zaljev na talijanskoj obali.

INGV od 2022. bilježi povećanje seizmičke aktivnosti na tom području, što bi mogla biti posljedica nakupljanja magme ispod površine ili nakupljanja plinova.

"Moramo živjeti sa stalnim strahom"

U crvenoj zoni neposredno uz Campi Flegrei živi više od 500.000 ljudi, a talijanska Civilna zaštita ažurirala je ove godine planove evakuacije u slučaju velike katastrofe.

Flegrejska polja zasjenjena su obližnjim Vezuvom čija je erupcija izbrisala Pompeje s karte 79. godine.

Lokalno stanovništvo i znanstvenici zabrinuti su zbog ponovnog oživljavanja aktivnosti zbog plinova koje emitira magma i koji vrše pritisak na površinu zbog kojeg puca tlo.

"Moramo živjeti sa stalnim strahom", posvjedočio je stanovnik Pozzuolija na javnom kanalu Rainews. "Koliko dugo će zgrade moći izdržati dok doživljavaju sve te udare, to se pitamo, jer nisu napravljene da primaju toliko udara."

“Zemlja se nastavlja dizati brzinom od dva centimetra mjesečno, to je veća stopa nego prošle godine, i čini se da će se to nažalost nastaviti”, procijenio je vulkanolog Mauro Di Vito na kanalu Canale 21.

Scenarij katastrofe, odnosno izbacivanje lave, pepela i kamenja, prema stručnjacima je međutim malo vjerojatan u bliskoj budućnosti.

Flegrejska polja već neko vrijeme pogađaju mnogi manji potresi.

Uglavnom su to mala i jedva primjetna podrhtavanja koja slabe zemljinu koru na tom području. Istraživači su više puta upozoravali na ovaj fenomen.

Već 11 godina za to je područje na snazi ​​žuti alarm koji poziva na oprez.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene